Сърцето бие ускорено. Как да разпознаем любов, мъка или инфаркт?

Кога аритмиите са наистина опасни?

Сърцето бие ускорено. Как да разпознаем любов, мъка или инфаркт? | StandartNews.com

Сърцето бие ускорено. Как да разпознаем любов, мъка или инфаркт? Отговор на този въпрос даде кардиологът проф. Сотир Марчев в студиото на бТВ.

Сърцебиенето е коварен проблем и за съжаление доста често срещан. Здравите хора имат пулс от 50 до 100. Ако той е под 50 в будно състояние, трябва да се отиде на лекар. Ако пулсът в покой обичайно е над 100 в минута, отново човек трябва да потърси помощ, каза експертът.

Той уточни, че жените имат малко по-висок пулс в покой от мъжете. Малките деца имат по-висок пулс от възрастните. Дребните хора имат по-бърз пулс спрямо едрите.

„През зимата по-често пулсът се забавя, защото студът го забавя. При горещо време е обратното – обезводняването вследствие на потенето го ускорява“, обясни още кардиологът.

Кога нарушенията на сърдечния ритъм са опасни?

Аритмиите при сърдечните заболявания са като температурата при възпаленията, каза проф. Сотир Марчев.

„Аритмиите са толкова опасни, колкото е опасно това, което ги е причинило. Едно сърцебиене, ако е любовна мъка, дай Боже всекиму. Но ако аритмията е проява на инфаркт или сърдечна недостатъчност, тя е опасна“, обясни кардиологът.

„Ако по време на аритмията губим съзнание, падаме, тя е опасна. Ако по време на нея сме активни и вършим обичайните неща, тя е по-малко опасна“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай