Спиридонов: Електронното вписване стопява опашките

Спиридонов: Електронното вписване стопява опашките | StandartNews.com

Ходех с фиша в джоба, за да докажа, че нямам бонуси. Това призна пред "Стандарт" Венцислав Спиридонов, изп. директор на Агенцията по вписванията.

- Г-н Спиридонов, как точно един млад регионален началник се издигна до директор на национална агенция? Много хора съзират зад вашето назначение партийна поръчка?

- Не виждам защо трябва да съм партийно назначение, след като пета-шеста година съм в тази агенция. Смятам, че съм успешен по оценките, които са ми давали ръководителите.
Ако бях нов човек, сигурно до октомври нямаше да запомня имената на хората. С всички се познавам по малки имена, добри приятели сме.
Искам да благодаря на министър Златанова, че уважава кариерното развитие в Министерството на правосъдието.

- Агенцията, която поемате, придоби лоша слава покрай бонусите на бившата директорка Виолета Николова. Как смятате да върнете доверието на хората към институцията?

- Бях част от тази агенция по това време и когато чух за това, бях ужасен. За всичките 600 души, които работят в тази агенция, негативният ефект беше голям. Идваха граждани, крещяха на служителите: "Вие вземате милиони. Ние ви даваме огромните заплати". АВ работи вече 9 години и това не трябва да е основната история за агенцията. Има доста неща, които е свършила през тези години и които трябва да се свършат занапред.

- Вие лично получавал ли сте бонуси?

- По времето на Виолета Николова ходех с фиша в джоба си да доказвам, че нямам бонуси. Самото стимулиране за директора се определя от Министерство на правосъдието. За моя предшественик стимулиране нямаше. И за мен така ще бъде. Като изпълнителен директор ще помоля да не получавам допълнително възнаграждение.

- Колко получават служителите на гише?

- Около 600-700 лв. А отговорността не е малка, работата - също. Случвало се е по Нова година да стоят и до 10-11 часа вечерта.

- Агенцията ви се свързва и с безкрайните опашки на гишетата...

- Ами хората чакат в последния момент да подават отчетите си. Ще се мъчим по някакъв начин да променим нещата така, че да няма опашки. В тази връзка с всяка година се увеличава подаването на документи по електронен път. Тази година е 63 към 47 на сто в полза на електронното подаване, което намалява опашките.

- Има забавяне в имотния регистър - в рамките на допустимото ли е?

- В цялата страна се работи ден за ден. Има известно забавяне в някои служби в момента заради множеството сделки за аренда. Срокът е тридневен. Говорих със съдиите по вписванията да направим максималното да ускорим вписването да става с по-бързи темпове.

- Там възможна ли е корупция?

- Когато има човешки елемент, винаги е възможно, но все пак вписването се извършва от съдия, служител проверява в информационната система ИКАР. Когато през 2008 г. дойдох в регионалната дирекция на АВ във В.Търново, удостоверенията се издаваха на ръка. Служителят проверяваше дали има някаква тежест върху имота и пиша - "не" или "да". Една служителка беше писала на около 20 удостоверения, че няма тежести върху имота. Впоследствие се оказа, че имотът е заложен в три банки и е продаден от двама човека. Става дума за един блок, всеки апартамент. Щетата за банките надхвърли 2 млн. лв. Бях шокиран. С въвеждането на системата "ИКАР" по компютърен път се издава удостоверение и се вижда дали жилището има тежести или не.

- Скоро директорът на БСК Божидар Данев заяви, че държавните агенции "съдират по една кожа" от бизнесмени, като са се превърнали в приходни. Той даде за пример Агенция по вписванията, която има 50 млн. лв. печалба. Неработещи фирми трябва да плащат такси. Ще отпадне ли това задължение?

- Когато един търговец сключва договор с друг, в нормалните европейски държави искат да видят този бизнесмен какво е правил през годината. Това е смисълът на Търговския регистър - прозрачността между фирмите. И всеки да знае за какво става дума.

Зная,че един от най-важните проблеми пред бизнесмените е защо си подават отчетите на три места. Подготвям едно писмо до НАП и статистика, за да се срещна с тях и да уточним дали не може нещо да се направи и тези отчети да се подават на едно място. Ще направим среща с бизнеса във Варна, Бургас, Пловдив и накрая на септември - голяма среща в София, за да обобщим всички проблеми и да предложим законови промени. На срещата ще поканим работодателски организации, за да чуем и тяхното мнение. Трябва да има взаимовръзка между обществото и държавните институции.

- Един от проблемите с посетителите на агенцията е липсата на паркинг. Как смятате да го преодолеете?

- Моята идея е Столична община да си го направи общински паркинг, дори платен. Сега служителите няма къде да паркират. И моята кола дори са я вдигали, когато съм идвал като регионален директор на оперативка.

- Вече половин година работи системата за SMS известяване в Търговския регистър. Какво показват резултатите?

- До момента имаме около 1200 активни регистрации. На популярност се радва и системата за SMS оповестяване относно услуги, предоставяне от службите по вписвания - имотен регистър, общият брой на активните регистрации е 3210.

- Осми месец работи и информационният сайт за чужденци, които искат да закупят имоти в България. Колко са посетителите му?

- Над 1250 са уникалните потребители, което говори, че има необходимост от този сайт.

- Вярно ли е, че ще въвеждате заплащане на такси чрез POS терминали?

- Разплащането с POS- терминали е възможно във всички служби на АВ в страната. Така не се плаща такса за банка. Случваше се клиенти да идват за актуално състояние, което струва 7 лв, а да плащат 7-8 лева такса на банка.

- Какво ще представлява Центърът за възстановяване след инциденти, който бе планиран да се създаде?

- В плана на агенцията е заложено през м. декември 2013 г. да стартира изготвянето на документацията по проекта. По отношение на сертифицирането на стандарта за информационна сигурност ISO 27 001, което също предстои да се извърши през тази година, тъй като е залегнало в инвестиционната програма на агенцията, сме на етап изготвяне на документация за провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител за одит на информационните системи в АВ за сертифициране по ISO 27 001 ?

- Имат ли етичен кодекс служителите на агенцията?

- Имам задача да го допълня. Бих искал и по някакъв начин да се въведе униформа за служителите на гише. Ако трябва дори един шал като акцент. Ще държим на климатизация на помещенията, изряден външен вид на служителите и любезно отношение към клиентите. При лошо отношение хората могат да пускат жалби директно до мен лично в централното управление на АВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай