СПИН-ът удари 139 за година

14 деца са родени от ХИВ позитивни майки през 2012 година

СПИН-ът удари 139 за година | StandartNews.com

Стара Загора.  От началото на годината в страната са регистрирани нови 139 ХИВ-позитивни лица. Наблюдава се обаче лек спад на ударените от бича на века, тъй като за същия период на миналата година броят на заразените е бил 183. Това сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на болестта към здравното министерство.

Броят на новоинфектираните мъже е над три пъти по-голям от броя на жените – 108 срещу 31. Горната възрастова граница при мъжете е 63 години , а при жените 56 години. Три от ХИВ-позитивните жени са изследвани и открити по повод бременност. През годината са проследявани и общо 14 деца, родени от ХИВ-позитивни майки. При 13 от децата резултатите са негативни, а само едно от децата е на лечение и се повлиява добре от провежданата терапия.

И тази година близо 45% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години, като са били регистрирани и 5 непълнолетни лица, които живеят в особено рискова среда. Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 35 % и инжекционно употребяващи наркотици – 26% от новорегистрираните ХИВ случаи. Близо 60% от тях новоефектираните са открити в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН и неправителствени организации, работещи с най-уязвимите групи. От началото на годината досега са били изследвани за ХИВ в лабораториите в страната 244 605. Други 50 741 лица са получили анонимно и безплатно консултиране и изследване в 19-те  кабинета на регионалните здравни инспекции и 17-те  мобилни медицински кабинета на превантивната програма.

Общият брой на официално регистрираните у нса лица живеещи с ХИВ/СПИН към края на ноември е 1612. Последните официални данни за разпространението на заболяването в европейския регион показват, че през 2010 г. новорегистрираните случаи на ХИВ на 100 000 население в България (2,2 на 100 000) са два пъти по малко от средното за Европейския съюз – 5,7 на 100 000 население. Според експертите България успява да задържи ниското разпространение на ХИВ/СПИН в страната благодарение на изпълнението на международно препоръчаните интервенции, както за превенция на ХИВ, така и за универсален достъп до диагностика, лечение и грижи на засегнатите от болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай