Спешна помощ иска ясни правила

Спешна помощ иска ясни правила | StandartNews.com

Пловдив. Лекари от Спешна помощ поискаха ясни правила за работа на националната им конференция в Пловдив, предаде БНР. Според тях Спешната помощ сега изпълнява ролята на буфер на здравеопазването, тъй като се очаква да решава всички медицински проблеми.

Служителите на Спешна помощ заплашиха с протести, ако се осъществи приетото на първо четене предложение за повикване с SMS на тел. 112. "Втора година поред внасяме в парламента подписката, с която заявяваме несъгласието си в този вид, този закон да бъде приет. Недопустимо е да бъдат приемани спешни повиквания с SMS за всички пациенти, които преценят, че са спешни. Този закон първо трябваше да се обсъди с хората, които работят в спешната помощ, но нито един депутат не ни потърси", заяви председателят на Асоциацията на работещите в Спешна помощ д-р Десислава Каталиева.

За работещите в момента 250 екипа и 130 спешни кабинета е невъзможно да поемат денонощно медицинското обслужване на населението в страната, алармират медиците. 

Според д-р Каталиева, добър вариант е неотложната помощ да премине към Здравната каса, която да организира кабинетите си за прием на пациенти, които не са спешни случаи. В новата Стратегия за Спешната помощ обаче липсват ясни правила за спешността, което създава проблеми. 

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски видя опит да се вкара конфликт между двете съсловни групи - на спешната и на първичната помощ поради това, че политическите проблеми не са решени. Като основен проблем за работещите и в двете звена той посочи неизяснения статут и ниското заплащане: "Заради реформа направена през 1993 година, когато за първи път в българския език се включи понятието "неотложна помощ" се създаде войнственост и неяснота и никой в момента не поставя въпроса за здравната култура и механизмите тя да бъде подобрена, защото ако извикате пожарна неоснователно, ще ви глобят, но пожарната никога не пита колко е пожара и кой да прати. Отива и проверява на място и след това действа. Пациентът не е длъжен да знае. Този, чийто телефон е вдигнал, трябва да търси някакво решение на проблема", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай