Спасението втора пенсия! По колко се плаща

Хората заявяват максималния размер за разсрочено получаване на парите си

Спасението втора пенсия! По колко се плаща | StandartNews.com

На фона на зловещото поскъпване втората пенсия се явява спасителен пояс за хората, които не отлагат края на трудовата си дейност и подписват договори, въз основа на които следващия месец ще започнат да получават парите от партидите си. Те имат право на разсрочено плащане.

Но мнозинството от тях предпочитат да сключат договор за максимално разрешената от закона сума - 300 лв. Той съответства на минималната държавна пенсия.

Хората очевидно имат нужда от пари и не се интересуват толкова от срока, колкото от размера на ежемесечното плащане. Единици са тези, които искат по-нисък размер на месечните плащания, за по-дълъг период от време, съобщи за "Монитор" Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Тези, които проявяват интерес и имат право на пожизнена пенсия, са по-скоро ориентирани към пожизнената пенсия с период на разсрочено изплащане, до навършване на определена възраст, в рамките на който установяваме същата тенденция, а именно - за желан размер, който е максимално разрешеният по закон, в периода за разсрочено изплащане, а това също са 300 лв. месечно, след което, до края на живота, не по-малко от минималния размер на месечна пенсията от 2-ри стълб, която по закон е 15% от минималната пенсия от НОИ – за момента 45 лв, уточни експертът.

Тя беше категорична, че пенсиите от втория стълб зависят от размера на натрупаната сума в индивидуалните партиди, а този размер зависи най-вече от вноските, които за човека реално е превеждал работодателят му или тя/той лично, в годините, докато е работил. Натрупаната сума зависи и от реализирания доход от инвестиции, също и от таксите на съответното пенсионноосигурително дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай