Спартанът се завърна. Трима ранени в "Пирогов"

Експлозия на горивен склад в Нагорни Карабах

Спартанът се завърна. Трима ранени в "Пирогов" | StandartNews.com

Трима души, ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах, бяха транспортирани тази нощ с военния самолет "Спартан". Той излетя късно вечерта в петък, за да осъществи спасителната мисия.

Машината кацна след полунощ, а в 00,35 ч. пациентите бяха транспортирани от летище „София“ с реанимобили на ВМА и ЦСМП – София до УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Инцидентът е станал на 25 септември, а сигналът за помощ от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) до държавите членки е постъпил ден по-късно.

Транспортът на пострадалите е осигурен от ВВС по искане на Министерството на здравеопазването със самолет „Спартан“. Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16 авиобаза „Враждебна“. Военнотранспортният самолет излетя в 13.12 ч. в петъка за Ереван, Армения. На борда бе 6-членен медицински екип от  Военномедицинска академия, с ръководител полк. д-р Мария Георгиева.

Тримата чужди граждани са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, като за тях е осигурена високоспециализирана медицинска помощ, допълват от МЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай