Вторник,

София е на второ място в Европа. По какво?

От: Агенция Стандарт -
1800
София е на второ място в Европа. По какво?
A
A
A

София е на второ място за Западна и Източна Европа и на шесто място в света по Индекс за оптимизиране на водата (The 2021 Water Optimisation Index), изпреварвайки градове като Лондон и Копенхаген, съобщават от дружество "Софийска вода".

Класацията показва доколко успешно градовете осъществяват нужните политики, каква е изградената инфраструктура и какви мерки се предприемат за оптимизиране на ползването на водните ресурси.

Целта на Индекса е всеки краен потребител да ползва безопасна, достъпна и надеждна вода, както и да послужи за обмен на добри практики между градове, които посрещат различни предизвикателства, но успяват да постигнат добър напредък, благодарение на местни решения и политики.

Проучването обхваща 47 количествени и качествени показателя, разделени в три подкатегории надеждност, достъпност и устойчивост.

В общата класация от всички 51 градове София се нарежда на шесто място, но заема четвърто в подкатегорията „Надеждност“ с 94.9 точки и седмо в категорията „Достъпност“ с 90.7 точки. В тези 2 групи българската столица изпреварва градовете Лисабон, Мадрид, Париж, Лос Анджелис и др.

София е и сред първите пет и по процент на свързаност на населението към ВиК мрежата. Столицата е четвърта след Истанбул, Франкфурт и Мелбърн.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com