Смъртоносната игра с огъня

Във време, когато климатът се променя, безхаберието става престъпно

Смъртоносната игра с огъня | StandartNews.com
  • Във време, когато климатът се променя, безхаберието става престъпно

Гори, бабо огънче. Спомняте ли си тази невинна детска игра? Тази година играта с огъня стана смъртоносна. И казвам игра, защото, ако природата си играе с нас е едно, а когато четири деца си играят с кибрит и лумва пожар в горски масив край Велинград е съвсем друго. Какво да кажем пък за възрастните, които съвсем умишлено палят стърнища и пламъците тръгват към гората? Миналата година жена напалила огън да вари буркани със зимнина също причини пожар, който от сухите треви тръгна към околните храсталаци. Ами Мусаленската пътека, която пламна преди две седмици? Вероятните причинители са туристи запалили огън да си пекат шишчета или каквото е и да е.

Когато става дума за горски пожари някак смятаме, че бедствието е далеч и има кой да го гаси. Какво ли са си мислили обаче двамата лесничеи, които загинаха в пожара край санданското село Петрово? Това сега ще измъчва години наред близките им. Потресаващ беше разказът на очевидец, който обясни, че огънят ги е "прегърнал" за секунди и е взел живота им. Не просто тъжно, стиска за гърлото!

Кой е виновен за гибелта им? Причините са много и ако тръгнем да ги разплитаме ще започнем от екипировката, от факта, че някой ги е пратил на първа линия да гасят и ще стигнем до изконната причина - тази, заради която пламна гората. А боровете край село Югово още тлеят. Хората от селото и от околните села не могат да дишат от дима. Молят се за дъжд, дори призоваха църквата да отслужи молебен, та дано Господ се смили над тях. Да, там пожарът е възникнал от светкавица подпалила дърво и може би точно там има нужда от молитва. "Всички обстоятелства са срещу нас", казва кметският наместник на Югово. В гасенето са впрегнати огнеборци, военни, горски и доброволци. Те се борят с всички сили, хеликоптер полива с вода отгоре, но пламъците не стихват, защото гората е суха, шишарките са като гранати, а смолата на иглолистните дървета е като барут. Всички се молят за дъжд.

Дъжд обаче няма. Наскоро, когато в София се разрази буря, шефът на пожарникарите главен комисар Николай Николов каза: За съжаление, вали на жълтите павета, не където трябва. Учените пък казват, че това все по-често ще се случва. Горещите и сухи лета ще се редуват с обилни дъждове, които могат да предизвикат наводнения.Климатът се променя и това вече се вижда с просто око. Дали сме готови да посрещнем предизвикателствата на промените, не просто, когато ни връхлетят, а дългосрочно? Това е въпрос повишена трудност, но е ясно, че скоро ще трябва да имаме готов отговор. Съвсем скоро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай