Смразяваща новина от инженер за домовете ни при земетресение

В България има около 14 300 панелни сгради

Смразяваща новина от инженер за домовете ни при земетресение | StandartNews.com

Т. нар. „срок на годност” на панелните сгради у нас е изтекъл. В България има около 14 300 панелни сгради. Първите са построени през 50-те години на ХХ век, а съгласно българските стандарти експлоатационният им период е около 50 години. Това разкри пред Нова телевизия строителният инженер Владимир Жиянски.

Той обаче подчерта, че ако бъдат редовно проверявани, те могат да бъдат обитавани и по-дълго от този период.

„Големият проблем при панелното строителство е фактът, че по отношение на енергийната ефективност не са спазени изискванията и навсякъде се прави саниране, което касае единствено и само външна изолация”, допълни инженерът. По думите му слабото място при този тип сгради е свръзката между вертикалните и хоризонталните стени.

Най-уязвими при земетресение се оказват първите етажи на панелните блокове - над монолитната част на строежа. „Тези сгради трябва да бъдат проверени и ако се установи неточност - нарушаване на заварките между хоризонталните и вертикални панели, трябва да бъдат разрушени. Не можем да бягаме от тази отговорност и да рискуваме живота на хората”, категоричен е инж. Жиянски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай