Смели мъже празнуват днес. Чудото на мълчанието

Честваме велик светец

Смели мъже празнуват днес. Чудото на мълчанието | StandartNews.com

Смели мъже с гордо име празнуват днес. На 30 август православната църква чества Константинополския патриарх Свети Александър, а също така и Пренасянето на честните мощи на Свети Александър Невски.

Свeти Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници, предава „Монитор”.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и му казал: “В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!”. И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

Друго едно негово чудо е внезапната смърт на Арий. Еретикът Арий отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За това лъжеучение бил осъден на Първия вселенски събор и предаден на отлъчване от Църквата. По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва. Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът виждал лицемерието на Арий и не желаел да бъде изпълнител на царската повеля.

Изпаднал в мъчително раздвоение, Александър се обърнал към Бога с молитва, щото сам Господ да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият неин враг. И Бог изпълнил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя внезапно почувствал силни стомашни болки, паднал и умрял. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра. Свeти Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Имен ден празнуват всички, които носят името Александър. То означава - мъжествен, защитник на мъжете.

Днес черпят още: Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо, Сашка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай