Вторник,

Случи се: Техническият преглед поскъпна с до 12 лева

От: Стандарт -
756
Случи се: Техническият преглед поскъпна с до 12 лева
A
A
A

С около 10-12 лева отгоре вече плащат шофьорите за годишен технически преглед на автомобила в пунктовете за извършване на тези услуги, съобщава вестник "Телеграф“. Причината е, че на 12 юли, влязоха в сила изискванията за поставяне на екостикери на колите. Някои от пунктовете, които досега извършваха прегледи за 35 лева, вече вземат 45 лева за услугата. В други цената е повишена от 36 на 48 лева.

По новите изисквания със специално устройство, което прилича на смартфон, се снимат рамата на двигателя и километражът. След това към тези данни се въвеждат и резултатите от техническия преглед. Цялата информация пък отива директно в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“. 

Излъчваните вредни емисии от автомобилите се измерват със специален уред, който се прикачва на ауспуха и след това зарежда данните в компютъра на техническия пункт. С въвеждането на екостикера отпада и малкият талон за преминат технически преглед. Така шофьорите трябва да носят със себе си и големия талон за прегледа, за да го представят при проверка от пътна полиция. Екостикерът пък се поставя на предното стъкло на автомобила зад огледалото за задно виждане. В него има електронен чип, който съдържа цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж. На екостикера ще се отбелязва екокатегорията на автомобила При последващ преглед стикерът се подменя с нов, като в него се въвеждат данните за изминатите километри и при евентуално инсталиране на газова уредба и регистрацията й може да бъде променена и екологичната категория на автомобила заради излъчване на по-малко вредни емисии във въздуха. За целта обаче шофьорите, които имат коли с АГУ, задължително трябва да са преминали първичен технически преглед на газовата инсталация в специализирани пунктове, като оттам след това се предават данните и в местата, където се правят технически прегледи, обясниха специалистите.

Екологичните категории на автомобилите според новите изисквания са 5, като най-замърсяващи са първа и втора категория, а най-екологични са от категория 4 и 5. За автомобилите от последните две категории няма да има ограничения за движение. Тези, чийто коли са от 1, 2 и 3 категория, ще трябва да следят за въвеждане на ограничения на движението на замърсяващи коли в центъра на града. Такива ще могат да въвеждат кметовете от догодина. Това ще се случва през зимните месеци, когато има мъгли и запалени печки, и ще трае не повече от ден-два, коментират специалистите от пункта. В случай че автомобил, определен с категория 1, 2 или 3, навлезе в забранена зона, го грози глоба. За нарушители на екоизискванията ще следят камери, инсталирани в централните части на градовете. По новите правила автомобилите се разделят на пет екологични категории, като те зависят от годината на производство и резултатите от замерванията за вредни емисии по време на техническия преглед. 

Първите четири категории са за бензиновите и дизеловите коли, а в пета категория ще попадат само електромобилите, водородните автомобили и хибридите с кабел за зареждане. За обикновените хибриди без кабел за зареждане ще важат измерванията за всички останали типове автомобили. Така бензиновите автомобили от първа категория са тези с Евро 1 и 2. В тези граници са возилата, регистрирани преди 1 януари 1996 г., и емисиите, които излъчват, са до 4,5 на сто. Втора екокатегория са автомобилите, чиято първа регистрация е била в периода от 1 януари 1996 г. до 1 януари 1998 година. При тях излъчваните емисии на празен ход трябва да са до 0,5%. Третата категория са колите с регистрация от 1 януари 1998 г. до 1 септември 2009 г., чиито въглеродни емисии не трябва да надвишават 0,3%. Четвърта категория, за която няма да има ограничения за движение, са автомобилите, произведени и въведени в експлоатация след 1 септември 2009 г., които излъчват не повече от 0,2% вредни емисии. При дизелите категориите са разпределени отново по години и количество вредни газове в атмосферата, но там годината на производство е значително завишена. Така най-замърсяващи са автомобилите с първа регистрация преди 1 януари 2002 г. Втора категория пък са тези, които са въведени в експлоатация от 1 януари 2002 до 1 януари 2007 г. От тази дата до 1 септември 2009 г. са колите, които влизат в трета категория, а четвърта са тези, произведени след септември 2009 г. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички