Сложете юзди на холестерола

Сложете юзди на холестерола | StandartNews.com

Забравете за полуфабрикатите и маргарина

Всички знаем, че повишеният холестерол влошава здравословното ни състояние. Когато е в прекомерно голямо количество, той буквално засяда по стените на артериите и предизвиква стесняване на съдовете. Според редица научни изследвания свалянето на холестерола дори само с 1% редуцира значително вероятността от исхемична болест на сърцето. Нивото му в кръвта зависи и от наследствени фактори, но най-вече от това какво е нашето меню. Ето 10 съвета, с чието спазване ще удържите холестерола в разумни граници.

1. По-малко животински мазнини

Мазнините от животински произход са вредни за здравето. Трябва да сме наясно, че яйчният жълтък е изключително богат на холестерол. Ето защо не трябва да похапваме повече от 3 яйца в рамките на една седмица. Добре е да изключим мазните колбаси от менюто си, ако имаме проблеми с холестерола, но ако не можем - поне да ограничим количеството. Вместо масло и маргарин подправяйте ястията си със зехтин.

2. Шепа ядки всеки ден

Особено полезни са орехите и бадемите. Всекидневната норма следва да се състои от минимум 3-4 ореха и 8-10 бадема. За добро здраве и нисък холестерол обаче трябва да похапваме ядките сурови и неосолени.

3. Смъкнете излишните килца

Ако стрелката на кантара скача нагоре - не защото сте натрупали мускулна маса, тези килограми говорят за наднормено количество мазнини и холестерол. В такъв случай ще се наложи да положите усилия и да се отървете от излишните килца със здравословно хранене и физическа активност.

4. Гответе здравословно

Здравословно приготвената храна ще ви помогне да контролирате нивото на холестерола в кръвта. По-добре запичайте храната на фурна, гответе я на пара, задушавайте я, но не я пържете.

5. Предпочитайте обезмаслени млечни продукти

С избора на обезмаслени и нискомаслени млечни продукти ще намалите количеството на употребяваните мазнини, без да се лишавате от необходимите на организма количества калций и протеини.

6. Без "бързи манджи"

Полуфабрикатите съдържат много наситени мазнини и трансмазнини, които се използват за подобряване на техния вкус. Затова е добре да ги изключите от менюто си. Четете внимателно написаното върху етикетите, когато пазарувате за трапезата си.

7. Хапвайте повече морска храна

Рибата е богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерол. Месото също трябва да присъства във вашето меню, но не повече от 2-3 пъти седмично.

8. Яжте бяло птиче месо

Бялото пилешко месо е по-постно в сравнение с червеното. Мазната кожа на птицата трябва задължително да се отстранява. Особено полезно е месото от пуйка, пиле или заек.

9. Движете се

Създайте си навик след обилно похапване да направите една разходка, за да се предпазите от натрупването на излишни килца.

10. Наблягайте на зеленчуците и варивата

Зеленчуците са богати на целулоза, която забавя натрупването на мазнините, а бобовите растения съдържат вещества, намаляващи усвояването на мазнините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай