Сливен се променя и хората го усещат

Сливен се променя и хората го усещат | StandartNews.com

Заварих замразени европари и зейнали ями, а сега приключваме проект за 64 млн. лв.

БСП може да влезе в битката за града с вдигната глава, казва кметът ген. Кольо Милев

Генералът от резерва Кольо Милев приключва първия си мандат като кмет на Сливен. През 2011 г. той спечели изборите под Сините камъни след балотаж с Йордан Лечков. Милев успя да реализира няколко европейски проекта, сред които водния цикъл на града за 64 млн. лева. Според проучвания на "Позитано 20", генералът е с най-големи шансове за нов мандат сред сегашните червени кметове на големи градове.

Милев е семеен, с две деца.

- Г-н Милев, Вие сте бригаден генерал от резерва и бивш командир на Карловската механизирана бригада. Как оценявате случилото се на полигона на ВМЗ-Сопот, където загина един човек, а други четирима бяха ранени?

- Категорично е имало нарушение на мерките за безопасност, за да се стигне до жертви и ранени. Тъжната истина е, че държавата не изгради достатъчно ефективна система за утилизацията на боеприпаси през годините и това е причината някъде периодично да гърми.

Утилизацията, както и изпитанието на боеприпаси, са свързани с пари. Това е легален бизнес, от който се печели. Обаче контролът трябва да е безкомпромисен. А не, щом става дума за пари, да се нарушава реда за провеждане на изпитания, да не се вземат всички мерки и да се поемат рискове.

- Тези дни над Сливен постоянно летят бойни самолети. Как реагирате като кмет?

- И като кмет, и като гражданин реагирам по един и същ начин - искам да бъда информиран какво ще се случва в небето над Сливен. Хората реагират по различен начин, има много притеснени от шума на бойните самолети. Започват да се правят догадки. Затова нека общината, през областната управа, министерството, да получава уведомление, че ще прелитат бойни самолети. А ние ще намерим начин информацията да стигне до хората, до учебните заведения. Смятам, че това е нормална практика.

- Сливен бе един от първите градове в страната, където преди 4 г. започна подмяна на канализацията с европейски пари. Първият воден цикъл обаче се провали, а в момента сме на финала на втория, който се осъществява при вашето кметуване. Как го оценявате като изпълнение и кога ще завърши окончателно?

- На финала сме, строителството трябва да завърши до 25 юли.

От пролетта се асфалтират улици

в центъра и кварталите, където мина водният цикъл. Ще изпълним целите на проекта, а и трайно ще се подобри уличната инфраструктура. Общината е договорила срок от 1 г. след завършването на проекта, в който строителният надзор ще докладва за всеки проблем или дефект. Изпълнителят е длъжен да ги отстрани. Отделно си има гаранционен срок. Държа на качеството, дори повече от спазването на срока, защото всяка година воден цикъл не се прави. Това е инвестиция за много години. Непрекъснато има проблеми с тръби, подменяни по стария воден цикъл. Правихме и подземно видеонаблюдение, което установи некачествено свършена работа по ИСПА. Общината трябва да извади милиони за ремонт на вече реконструирана мрежа.

- Тези некачествени ремонти са правени по първия или по втория воден цикъл?

- По първия. За лошото качество сега трябва да се вадят огромни суми от бюджета на общината.

- Проблемът с връщането на отпадните води в ПМГ "Добри Чинтулов" има ли връзка с тези некачествени ремонти?

- Да, това е един от примерите. Това лято ще извършим ремонта за да може нормално да започне учебната година наесен.

- В края на юли ли ще бъдат асфалтирани всички разкопани улици?

- Тогава по график строителят трябва да е готов с асфалтирането. Отделно от водния цикъл започнаха по-малки ремонти. През лятото трябва да оправим проблемните участъци в града и по населените места в общината.

- Успяхте да реализирате проекта за обновяване центъра на града за 5 млн. лв. Това ли е върхът на направеното през 4-годишния мандат?

- Това е едно от хубавите неща, които бяха направени за града. Не го определям като върхово постижение, просто е най-видимото от всичко, което се свърши през мандата. За мен размразяването на средствата по европейските програми, които заварихме спрени през 2011 г., беше по-тежко предизвикателство. От това дали общината ще върне доверието на институциите зависеше дали ще имаме воден цикъл, или ще се чудим как да пълним зейналите изкопи в целия град. От тази гледна точка водният цикъл също е постижение, защото от един напълно провален и загубен проект, общината успя да спечели 64 млн. лева финансиране. Да, хората не му се радват така, както на центъра. И това е нормално - става дума за тръби, разкопавания, неудобства в придвижването. Но и това минава, остава инвестицията. Ако бяхме изпуснали последния шанс, нямаше откъде да намерим тези пари. Абсурд е да се подновят километри ВиК мрежа със собствени средства.

- Колко туристи ще посрещне това лято крепостта "Туида"?

- Не се ангажирам с бройка, защото това лято ще е първият туристически сезон за крепостта след откриването й миналата година. Разчитаме на потока от и към Черноморието, на рекламата, туристическите пакети и маршрутите, които разработихме по друг проект - "Регион Сливен - кръстопът на традиции, култури и епохи". Доколкото следя анализите на турооператорите морето остава традиционната дестинация за лятната почивка на българина, но все по-често се правят комбинации с по-кратък престой вътре в страната. Шансовете да развием този обект са големи. Общината успя с пари от Европа от едни крепостни останки да създаде атрактивен туристически обект, на минути от центъра. Нашите специалисти са категорични, че

тук бутафорията не е намерила място

Разчитаме и на интерес извън страната. Представили сме Сливен на няколко международни туристически борси. Включихме "Туида" в културните събития. Участва в Нощта на музеите, бе една от сцените на Международния детски танцов фестивал "Приятелство без граници". Всички чужди гости на общината посещават обекта.

- Нарочна комисия от общински съветници провери обществените поръчки по ваше време. Притесняваше ли ви това?

- Обществените поръчки са най-проверяваното нещо в тази община. Шегуваме се, че това е ирония на съдбата, защото когато бях избран за кмет първото, което направих, беше да прекратя рамковите споразумения. Заради тази практика на работа с фирмите в миналия мандат, правителството, след доклад на Европейската комисия, замрази евросредствата за всички инфраструктурни проекти на Сливен. След като ги възстановихме през април 2012 г., трябваше да проведем нови процедури по ЗОП. Резултатът 3 г. по-късно е, че всички изпълнени проекти са с признати разходи, няма проблем с плащанията на проектите, които завършваме. Проверките не тежат, когато се извършват от компетентни органи. Когато се превръщат в политически инструмент за набиране на популярност преди избори, заприличват на фарс. Затова много държа този доклад на временната комисия наистина да се изпрати в прокуратурата, за да се произнесе и тя. Защото след проверки от Комисията за защита на конкуренцията, през Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Агенцията за обществени поръчки, дори след обжалвания от наша страна констатации в доклада, които съдът уважи, сме защитили работата си.

- Не считате ли, че стремежът да угодите на повече общински съветници ви изигра лоша шега в отношенията кмет-местен парламент?

- В Общинския съвет има 9 политически групи и не съм се заблуждавал, а и не съм опитвал да им угодя. Да, търсил съм баланс, консултации с отделните групи, за да върви работата, за да не се превръщат решенията в заложници на чисто партиен интерес или популизъм. Защото

в този мандат за местната власт - избори - дал Бог

Това се отрази много на атмосферата в местните парламенти. По предизборно ораторство можеха спокойно да конкурират и националния парламент.

Но иначе е факт, че в Сливен може кметът да е от БСП, но всяка политическа сила има председател на комисия, председателят на Общинския съвет е от ГЕРБ, има двама заместници от другите групи. Демокрацията не е под въпрос.

- Заслужиха ли съветниците заплатата от 1200 лв., която получават за 6 работни часа в месеца?

- Една сесия струва на общината между 30-40 хиляди лева, може и повече, зависи от броя на съветниците, участията в комисии. След извънредното заседание тази седмица ми зададоха въпрос ще плати ли общинска администрация заплати на съветниците за 2 часа дебати. Че ще плати, ще плати - и за дебатите, и за 10-те заседания, които е провела временната комисия, също ще трябва да плати. Де факто, ще ги платят сливенските граждани. Въпросът с високите заплати се оказа законен, но и морален. Гласувал ли си си високо възнаграждение, значи си решил, че го заслужаваш. Затова всички приказки после, че всъщност ти получаваш, но си даряваш заплатата, изглеждат като оправдание.

- Вече е ясно, че БСП ще ви издигне за втори мандат. Партиен кандидат ли ще бъдете или подкрепен от БСП?

- Решенията за издигането на кандидатите предстоят през юли. Лично аз предпочитам ясните и категорични формули, както при първия избор, когато бях кандидат на БСП. Кмет съм от 4 г. и хората ще оценяват свършеното от мен. В този смисъл смятам, че БСП може да влезе в битката с вдигната глава. Равносметката е проста - през 2011 г. Сливен влизаше в националните, а и в международните новини със спрените европейски проекти и трагичното състояние на улиците си. Днес има зад гърба си успешно приключени обекти, инвестиции за години напред. Средата се променя и хората го усещат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай