След 3 мандата Бисеров може и да излезе чист

Ако бе останал в парламента, щеше да се превърне в боксова круша, казва Тихомир Безлов

След 3 мандата Бисеров може и да излезе чист | StandartNews.com

Може ли Христо Бисеров да се окаже първият осъден ключов политик от прехода? Как скандалът със сметките му ще се отрази на ДПС? И умен ход ли е излизането му от парламента? "Стандарт" попита Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

- Г-н Безлов, вече стана ясно, че утре ще бъде повдигнато обвинение на депутата от ДПС Христо Бисеров. Как бихте коментирали ситуацията около него?

- Никой не коментира, че очевидно Бисеров има специална роля в Движението за права на свободи (ДПС). Той не е просто един от членовете на ръководството на ДПС. И аз нямам отговори защо се случва така, как се случва. Имаме само някакви парченца, които се опитваме да ги свържем. Очевидно е подаването на оставка преди обвинение. От друга страна, пак е малко трудно обяснимо в нормалната ситуация защо се отива към такава стъпка, при положение, че има двама депутати от ДПС с повдигнати обвинения. Струва ми се, че даже имат и присъди на първа инстанция. Очевидно нещо ново се е случило. И пак оставаме в зоната на предположенията.

- Какво развитие ще има според вас съдебната сага с Бисеров?

- Ако погледнем опита от обвиненията срещу политици, банкери и прочие големи фигури, то ще видим, че може да минат три мандата, преди да разберем, че обвиняемият е невинен.

- Вероятно обаче случващото се с Бисеров ще има отражение върху нагласите на обществото, той не е случайна фигура - висш политик, с повдигнато обвинение?

- Мисля, че няма да има особени последици. ДПС има изключително херметичен електорат, при този на БСП има много висока чувствителност към ДПС, но според мен в сегашната ситуация това няма да доведе до някаква промяна. Цялата останала част - гласували, негласували, зелени, десни, националисти, всичките очевидно са против. Не можете да промените нещо в техните нагласи. Така че, аз не виждам някаква публична последица. Вероятно би имало последици, ако останеше в парламента. Представяте ли си какво, зрелище щеше бъде, седи на парламентарната трибуна и замества. Периодично - ще го сочат на наши и чужди медии, на чужди администратори политици. Просто една боксова круша.

- Ще се появи ли въобще някога Бисеров според вас?

- Не мога да гадая. Имайте предвид, че хората нямат много дълга памет. Той също изчезна от СДС през 2001 г., след като Костов го изтласка от синята партия, после никой не знаеше къде е и какво е. И се появи тихичко от неочаквано място през 2005 г., ставайки управляващ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай