Понеделник,

След Ковид идва нещо много страшно

От: СТАНДАРТ -
2428
След Ковид идва нещо много страшно
A
A
A

След Ковид идва нещо много страшно…Предупреждението отправи топ кардиологът проф. Иво Петров в интервю за бТВ.

„Статистиката вече и от България, преди това имахме статистика от Испания, Италия и  САЩ, показва, че след пика на вълната, тоест в падината, има пик на сърдечносъдовите заболявания и смъртност. И ние точно това изживяхме при предходните вълни. По време на Ковид-вълната населението е уплашено да ходи в болниците, след това тази задържана вълна се отприщва като бент“, заяви проф. Петров.

В САЩ се е увеличила именно домашната смъртност от сърдечни заболявания, което показва, че здравната система не се е справила.

Проф. Иво Петров коментира и плана на премиера Кирил Петков за отпадане на зеления сертификат при 60% ваксинирани срещу коронавирус. Кардиологът смята, че „това звучи прагматично“ и даде пример с Испания, където това е проработило и се е установило като европейска практика.

„Там пострадаха много, но след това се спретнаха и ваксинираха голяма част от населението, вече преминава пикът и там се върви към така наречената „грипализация“. Тоест да направим COVD-19 с клъстерно разпространение, тоест минаваме към ендемичен вариант“, коментира професорът.

„Ще бъде катастрофално, ако този сценарий се реализира и ще бъде още едно доказателство колко зле се справихме с ваксинацията, тъй като наскоро в „Бритиш медикъл джърнъл“ излезе една статия, която показа директна връзка между нивата на ваксинация и заетостта на интензивните легла. Надявам се това да не се реализира, защото това има и втори аспект. Вторият аспект е, че ако се заемат 80% от интензивните легла с COVD болни ще ощети другите пациенти с другите заболявания“, коментира още проф. Петров.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички