Слънчевите очила пазят от "перде"

Слънчевите очила пазят от "перде" | StandartNews.com

Мушиците в окото не са фатални, но искат офталмолог

Глаукомата често се развива без симптоми, преглеждайте се редовно след 40 г., напомня д-р Елена Мермеклиева

Очите са едни от най-важните ни сетивни органи. С тях ние възприемаме над 70% от информацията за света. Като всички други органи в човешкото тяло и те стареят. Кои са основните проблеми, с които можем да се сблъскаме през годините? Има ли начин да ги избегнем или лек за тях? "Стандарт" попита д-р Елена Мермеклиева от очната клиника на УМБАЛ "Александровска" в София.


Проблемите, с които могат да се сблъскат хората при нормалното стареене на окото, са различни. Те варират от обикновеното старческо далекогледство и стигат до заболявания като глаукомата или макулната дегенерация, които могат да доведат дори до загуба на зрението. Обикновено всички те започват да се проявяват след 40-50 години на човек.
"Пресбиопията или т.нар. старческо далекогледство е един от най-нормалните проблеми за хората след 40 г. и тогава всички имат нужда от очила за близо", казва д-р Елена Мермеклиева. При някои хора тогава се проявява и т. нар. скрито далекогледство. То е съществувало и преди това, но по-рано се е компенсирало от мускули и хората са виждали добре. "След 40 г. тези мускули се изморяват, настъпва и уплътняване на лещата и хората не могат да виждат ясно нито надалече, нито наблизо", обяснява тя. Обикновено при тези два недостатъка човек пристъпва към поставянето на очила, контактни лещи или лазерна операция.

Намаляването на слъзната секреция или "сухото око" също е сред проблемите на нормалното стареене, казва д-р Мермеклиева. То е резултат от намаляването на слъзната секреция, по-често срещано при жени в менопауза или хора, приемащи някои медикаменти, например срещу високо кръвно (антихипертензивни медикаменти). "За това неудобство също има решение - изкуствените сълзи, както и различни видове тапички, които се поставят в слъзните каналчета и намаляват оттичането на сълзите към носа", казва д-р Мермеклиева. Тапичките са колагенови или силиконови, като първо се слагат резорбируеми, за да се види как се повлиява пациентът.

Катарактата или "пердето" е другото често изменение за хората около 50 г. Това неудобство може да се премахне оперативно. Според съвременните тенденции това се прави, когато човек започва да усеща дискомфорт при гледане. Но това е строго субективно - при някои хора то се случва при 70% зрение, а други не изпитват дискомфорт дори при 10% зрение, обяснява д-р Мермеклиева. Лично тя казва, че не би оперирала пациент със 100% зрение, защото макар и малък, съществува риск от усложнения при интервенцията.

Отлепването на стъкловидното тяло е сред другите проблеми, които могат да сполетят човек заради годините. За разлика от отлепването на ретината той не е страшен, ако се реагира навреме. "Стъкловидното тяло с възрастта губи нормалната си гелообразна структура и се втечнява, отдалечава се от ретината и на някои места, където връзката между тях е по-здрава и ретината променена, може да има дърпане на ретината и дори нейното разкъсване", обяснява д-р Мермеклиева. Когато това се случи,

пациентите виждат светкавици

мухички, движещи се точки. Състоянието не е опасно, но понякога може да протече драматично за пациента и той трябва да потърси офталмолог незабавно, предвид усложненията, които могат да настъпят и които биха могли да се профилактират чрез обработка с лазер, за да не се стигне до отлепване на ретината.

Захарният диабет е друг проблем, който уврежда малките съдове на окото, получава се исхемия, оток на ретината, образуват се неосъдове, в по-напреднали случаи може да се стигне и до отлепване на ретината, казва д-р Мермеклиева. Ранните промени на съдовете може да се третират с лазер и да не се стигне до ослепяване. Освен това трябва пациентите да поддържат захарта си в нормални граници и да ходят на ежегодни прегледи при офталмолог.

Атеросклерозата и хипертонията са други заболявания, които засягат окото. Там е важно холестеролът на човек да бъде в нормални граници, казва д-р Мермеклиева. За тази цел той трябва да се движи, да спазва диета, както и да приема добавки с лутеин и зеаксантин.
Глаукомата е другото опасно заболяване след 40 г. В много случаи тя протича безсимптомно

и може да доведе до ослепяване

Профилактичните прегледи и тук са много важни, защото открито навреме, заболяването може да се контролира с медикаменти, лазерно или хирургично лечение, успокоява д-р Мермеклиева. За тази цел трябва да се мери вътреочното налягане, но и да се проверява състоянието на очния нерв, защото има и форма на глаукома с нормално налягане, предупреждава тя.

Макулната дегенерация също е сред тежките проблеми, които могат да настъпят около 50-те. При това заболяване централното зрение на човек отслабва много. За забавянето на процеса са много важни храненето, добавките, които могат да се пият. Също така в по-напреднали случаи се прилага лазерна терапия и вътреочни инжекции, за да се забави процесът, казва д-р Мермеклиева.

Причините за заболяванията на окото са много, но най-често в основата им е фамилната обремененост, не крие офталмологът. Когато се добавят и други проблеми - като високо или ниско кръвно налягане, придружаващи заболявания като диабет, атеросклероза, болестите на окото се проявяват по-често. Начинът на живот обаче също има значение за немалка част от диагнозите. Макулната дегенерация например е по-характерна за хора, които четат по-интензивно, а пушенето вреди при глаукомата и дегенерацията на макулата, казва д-р Мермеклиева.

UV лъчите за макулата

е и една от причините за развитие на катарактата. За да се избегнат, може да се носят слънчеви очила, съветва тя. При сухото око пък е вредно прекаленото задържане пред компютър. Храненето е изключително важно при хора с диабет, атеросклероза, както и при пациентите с макулна дегенерация. Полезната диета за очите трябва да е без много сладки храни и мазнини, освен 3- и 6-омега мастните киселини. В нея обаче трябва да има много пигментирани храни в лилаво, оранжево, зелено. Такива са боровинките, гроздето, морковите, тиквата, спанакът, сьомгата, защото те имат полезни вещества за макулата, с която гледаме, казва д-р Мермеклиева. Също така се препоръчват храни, богати на витамин Е, А, С, цинк, селен, зеаксантин, лутеин.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

И от четене се става късоглед

Смята се, че има заболявания, които са характерни за различен тип труд. При хората, които работят на открито например, по-често се среща птеригиум т.нар. "външно перде", казва д-р Елена Мермеклиева. Това е така, защото те са навън, изложени на UV лъчи без очила, въздухът и вятърът също оказват влияние. Хората, които се занимават повече с умствен труд и четат, пък са късогледи. "Това се смята за адаптационен феномен, защото човек по цял ден гледа наблизо и не му е нужно ясно зрение на далечни разстояния", обяснява д-р Мермеклиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай