Скъпотията! Посочиха сумата за оцеляване

За един човек и едно семейство

Скъпотията! Посочиха сумата за оцеляване | StandartNews.com

Заместник-председателят на Българска стопанска камера Мария Минчева и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов направиха анализ на издръжката за един човек и за цяло семейство при днешната инфлация и скъпотия на живота.

„Ние избягваме да говорим за конкретно число, защото искам да насоча разговора към нещо, което е по-важно за нас, това е как се определя минималната работна заплата. Ние не твърдим, че тя трябва да е по-ниска от това, което е планирано, но до нея трябва да се стига на някакви обективни критерии“, започна по бТВ Минчева.

„По отношение на пазара на труда, всъщност след ковид се наблюдава невиждан недостиг на работна сила във всички икономически дейности и на всички равнища на заплащане. Това не позволява всъщност да има освобождаване на работници, защото те веднага биват поемани от пазара на труда, но това е неустойчиво решение“, допълни Мария Минчева.

„За да бъде една заплата адекватна, за да може един човек да се издържа, тя трябва да е по изчисление на КНСБ 1800 лева бруто, ако е за един човек. Ако е за тричленнно домакинство, 3230 лева бруто“, каза пък Тодор Капитанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай