Понеделник,

Скоропостижно! Съкратиха срока на карантината

От: Редакция -
Скоропостижно! Съкратиха срока на карантината
A
A
A

От днес, 11 януари се намалява срокът на карантината за болните от коронавирус и контактните лица.

Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Досега този срок беше 14 дни. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Новината от здравното министерство идва часове след като стана ясно, че участниците в Консултативния съвет по национална сигурност към президента трябва да бъдат карантинирани, тъй като един от тях - председателят на парламента Никола Минчев е болен от ковид. Това постави под въпрос посещението на премиера Кирил Петков в Скопие, което е насрочено за 18-и януари. 

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички