Скелети на 8000 г. в Слатина

Неолитните гробовете са на трима възрастни и едно дете

Скелети на 8000 г. в Слатина | StandartNews.com

Неолитните гробовете са на трима възрастни и едно дете

Още 4 скелета на 8000 години откри чл.-кор. Васил Николов, зам.-председател на БАН в неолитното селище Слатина в София. Уникалните находки са резултат от спасителните разкопки на обекта, който големият български археолог проучва от години.

Откритите досега предмети подказват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Животът там започва от преди повече от 8 000 години, а самото селище е съществувало около 500 години – от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа.

От неолитното селище в Слатина тръгва цивилизацията на Европа. Чл.-кор. Николов разказа, че находките са открити на 24 юли тази години – трима възрастни и едно дете.

„Слатина е много известно селище в праисторическата наука, част от първата европейска цивилизация. Работата тук е част от спасителни разкопки заради съвременното строителство“, допълни археологът.

По думите му гробове от началото на шестото хилядолетие са много редки, а за обредните ритуали от този период се знае много малко. „Положен е много интересно – по корем. Краката са свити, както по принцип се свиват в този период. Погребан е в ембрионална поза“, допълни най-големият специалист по праистория у нас. Предстои да се направи ДНК анализ на откритите скелети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай