Скатов покори 10-ти осемхилядник

Българинът изкачи връх Дхаулагири в Непал

Скатов покори 10-ти осемхилядник | StandartNews.com

Атанас Скатов покори поредния си, десети, осемхилядник без консумация на животинска храна. С това той подобри личния си рекорд до момента от 3 върха за една година. Той стъпи на връх Дхаулагири в Непал, висок 8167 м, в 11,56 часа българско време. За събитието съобщи самият Скатов със съобщение по сателитния си телефон. Връх Дхаулагири се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на планетата.

Щурмът от последния лагер към върха е траял 19 часа. Върхът е бил атакуван от около 40 алпинисти от различни експедиции, но само 8 от тях са успели да го покорят.

По-рано през годината българският алпинист покори върховете Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 в Пакистан. За да постигне "Хималайската корона" (изкачване на 14-те най-високи върха на планетата), пред Скатов остават още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма, където през май м.г. изчезна Боян Петров.

Атанас Скатов, който е единственият веган сред алпинистите, е на мнение, че това не му пречи да изкачва върховете. Дори "в последната експедиция имаше двама вегетарианци и ми споделиха, че им е по-леко при натоварванията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай