Скандал с гласуването зад граница! Думите на бивш шеф на ЦИК

Какво каза по въпроса Александър Андреев

Скандал с гласуването зад граница! Думите на бивш шеф на ЦИК | StandartNews.com

Александър Андреев, бивш председател и член на ЦИК, говори по БТВ за връщането на хартиената бюлетина и изборите въобще:

"Активността на изборите ние не сме я оценявали като изборна администрация. Тя не влиза при управление на мандатите. Тя има значение за доверието към силите в парламента. След преброяването става дума и дали Район "Чужбина" да съществува.

При всички случаи, ако имаше нагласа за промяна на мандатите, такова предложение обаче няма. Район "Чужбина", за да бъде уреден, трябва да получи сериозна уредба от този през 2021 година. Трябва да се определят границите на район чужбина, избирателното тяло, и мандатите. 

Има много българи, които не са заявили, че живеят в чужбина и не биха могли да участват с кандидати. Всички български граждани имат право да гласуват в определени секции извън страната.

Но Район "Чужбина" не съществува във всички държави, обикновено е с регистрация. Избирателните списъци се съставят според постоянния адрес. Такива хора живеят в чужбина обаче. Законодателят трябва да реши."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай