Синя зона. Стикерите на колите повече от местата

Свободно място се намира за повече от 30 минути

Синя зона. Стикерите на колите повече от местата | StandartNews.com

Местата в синята зона в София са по-малко от продадените винетни стикери за живеещите в центъра на града. Намирането на свободно място за паркиране, дори през август, отнема повече от 30 минути.

Обяснението на Центъра за градска мобилност звучи логично, поне откъм числа. В синята зона има близо 12 000 места, а продадените стикери за постоянно живеещите са над 14 000.  Разминаването е от над 2 000 места. В тези числа обаче не се включват хората, които работят в центъра на града или тези, които идват за малко с автомобилите си.

Местата в зелената зона са близо 19 000, а стикерите малко над 20 000. Зелената и синята зона са разделени на подзони. От Центъра за градска мобилност признават, че в някои от подзоните стикерите са два пъти повече от продадените места.

Свободно място в синята зона на бул. „Христо Ботев” се освобождава. Часът е малко след 12 на обяд. Минута по-късно на мястото паркира Ирена Мирчева.

„Много трудно се намира в центъра на София място за паркиране и зоните са пълни. Всичко е пълно”, твърди  Ирена Мирчева, жител на гр. София.

Признава, че дори през август е трудно да намериш място. „Между 30 минути и 10 минути. може за 10 минути. Може за 30 минути. Зависи от зоната и свободните места”, посочва жената.
В тази част от синята зона на София - стикерите на живеещите за паркиране отдавна са повече от местата. „Всъщност голяма част от колите в центъра не са на живеещите, те са на идващите. Тук над 50% от трафика е транзитен в центъра”, посочва архитект  Любо Георгиев, "Екипът на София".

Замерванията на Центъра за градска мобилност показват, че в центъра на града запълняемостта на зоните е между 98 и 99 процента. „Вероятността да си намерите място в центъра на София да паркирате действително е малка и ще отнеме време”, категоричен е Димитър Дилчев, изпълнителен директор на ЦГМ.


В опит да отговори на нуждите на столичани за повече паркоместа, част от тях влизат в противоречие със закона. Това показа пред NOVA - бившият директор на общинското "София План" - арх. Любо Георгиев, който ръководеше екипа, изготвил програмата за развитие на града. „Това, което виждаме в момента е паркирани от 2 страни на улицата, което е незаконно. На практика по този начин се осигуряват повече паркоместа да събират все повече такси, да, но правим уличното пространство отново за коли вместо за хората и за по спокойното придвижване”, твърди архитект Георгиев.

Планът за устойчива градска мобилност на Столичната община предвижда при подобна запълняемост въвеждане на червена зона с по-висока цена. „Това може да реши само Общинският съвет. Центърът за градска мобилност изпълнява решенията на Столичния общински съвет във всичките му части. Разбира се, в предизборна ситуация е трудно някои решения да се вземат”, категоричен е Дилчев.

Решението според експертите - изграждане на квартални паркинги, преосмисляне на зоните, техните граници и по-добре организиран градски транспорт, които да е привлекателен за хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай