Четвъртък,

Синоптиците са объркани. Трудно написаха прогнозата за идните дни

От: Иван Ангелов -
6988
Синоптиците са объркани. Трудно написаха прогнозата за идните дни
A
A
A

Облачността днес ще бъде значителна. Преди обяд дъжд ще вали на повече места в западната половина на страната, а след обяд валежи ще има и в Източна България. До вечерта валежите в повечето места ще спрат, от запад облачността ще се разкъсва. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина временно ще се усили. Максималните температури ще са между 11° и 16°, малко по-високи в югоизточната част от страната, в София - около 9°.

В планините облачността ще бъде значителна и на много места ще има валежи от дъжд, над около 2000 метра дъждът ще се примесва със сняг. По най-високите части ще се образува снежна покривка. До вечерта валежите ще спират, облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието облачността ще е значителна и след обяд ще има валежи от дъжд, които до вечерта ще спрат. Ще духа до умерен югозападен вятър, след обяд ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 15°-18°. Температурата на морската вода ще е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Динамично време през следващия 7-дневен период - по преминаващи през Балканите средиземноморски циклони ще бъде с чести промени във вида на небето, вятъра и температурите. През нощта срещу петък вятърът ще отслабне, а в петък временно в Дунавската равнина ще бъде от изток-североизток, до вечерта отново ще придобие южна компонента. Облачността за кратко ще се разкъса, но след обяд в петък пак ще се увеличи; предимно слаби валежи от дъжд ще има на отделни места, главно в Западна България. Минималните температури ще са с два-три градуса по-ниски, а дневните в по-голямата част от страната ще останат почти без промяна, в Горнотракийската низина и покрай Дунав, където ще има мъгла, ще се задържат по-ниски. В събота облачността отново временно ще се разкъса, но до вечерта ще се увеличи и ще завали, отначало в северозападните райони, а до вечерта и на места в останалата част от страната. В неделя и понеделник ще бъде облачно, с валежи, в много райони, главно в Западна и Централна България - значителни по количество. В неделя температурите ще са все още сравнително високи, особено на изток, където ще духа южен вятър.

През нощта срещу понеделник от северозапад ще започне понижение на температурите, което ще продължи и през следващите дни до средата на следващата седмица. В понеделник-вторник със застудяването, главно в нощните часове и рано сутрин в планинските райони в Северозападна България и в Предбалкана, дъждът ще се примесва или временно ще преминава в сняг. Във вторник през деня валежите временно ще спрат, а облачността за кратко ще се разкъса. Минималните температури в много райони ще са около 0°, а максималните предимно между 9° и 14°, по-ниски на места в Западна България. В сряда отново облачността ще се увеличи и ще започнат нови валежи. Има повишена вероятност за значителни количества.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com