Силният кмет управлява в диалог с граждани и гилдии

Силният кмет управлява в диалог с граждани и гилдии | StandartNews.com

Очакваме подкрепа от работещите и мислещи пловдивчани, казва д-р Дани Каназирева

Първата официална кандидатура за кмет на Пловдив е на адвокат д-р Дани Каназирева. Лидерът на партия "Съюз за Пловдив" и общински съветник два поредни мандата е готова да се пребори за поста, който сега се заема от Иван Тотев.

- Г-жо Каназирева, имате хубава професия - юрист, и научна степен - доктор по конституционно право. Какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет?

- Ще използвам една метафора - защото в Пловдив си имаме "златен" боклук. Години наред плащаме огромни пари за почистването на града, без да знаем за какво се харчат. За комуналната услуга се дават три пъти повече средства, отколкото за издръжката на детските заведения. В същото време градът далеч не блести от чистота, особено в периферията. Такса смет за населението беше завишена още в първите дни на мандата на ГЕРБ в Пловдив. Бизнесът продължава да изнемогва от непосилните данъци. Кандидатирах се за кмет, защото е крайно време да променим досегашния модел, наложен в нашия град - на партийни схеми, обслужване на групови и лични интереси, отблъскваща всяка инициатива бюрокрация. Вярвам, че управление, което разчита на експертния потенциал на пловдивчани, може да промени омръзналия на мнозина от нас модел.

- С какво ще бъде по-различно вашето управление от това на досегашните кметове на Пловдив?

- С три неща - смелост, диалог и професионализъм. Първо, имам смелостта да приложа закона спрямо всеки - справедливо и безкомпромисно. Ще сложа край на толерирането на едни и същи фирми в обществените поръчки. Ще въведа строги изисквания за качество, за да не ремонтираме едни и същи улици всяка година, а парите да изтичат в нечии джобове. Ще наложа ред и ще изчистя Пловдив от черните дупки - и в района около гарата, и в етническите квартали.
Второ, ще прекратя практиката решенията да се взимат на тъмно. Не може да продължава това политическо високомерие - пловдивчани да бъдат питани за местното управление веднъж на четири години, когато има избори, а след това да се изолират. Убедена съм, че решенията трябва да се взимат в диалог с хората и най-вече с професионалните гилдии. Именно заради липсата на такъв диалог община Пловдив изгуби европейското финансиране за националния паметник на културата "Небет тепе" в Стария град. За съжаление, това не е единственият случай.
Трето, ще използвам експертния потенциал на Пловдив и ще оставя политическите чистки в миналото. Това е моделът на нашата партия "Съюз за Пловдив". В администрацията има и много качествени хора със сериозен опит - всички те ще бъдат част от екипа, с който ще управляваме.

- Кои са най-важните проблеми в Пловдив, които бихте искали да решите?

- Веднага мога да изредя улиците, детските градини, паркирането, работните места. Но по-важно е да посоча решението - когато се управлява честно и компетентно, ще има повече пари и следователно по-бързо ще се решават натрупаните проблеми. Нека не пропускаме факта, че Пловдив е на опашката по усвоени евросредства - на 21 място от 28 области. А по привлечени инвестиции статистиката отрежда на втория по големина град в България едва шесто място. Докато в София в последните години са идвали средно по 10 000 евро на човек инвестиции, то в Пловдив те са под 2000. Пред нас са Бургас, Варна, Габрово и Стара Загора. Когато привлечем най-добрите експерти, ще имаме и най-качествените проекти, а съответно и гарантирано финансиране. Пловдив се нуждае от безпристрастна, работеща и ефективна администрация, която да посреща с широко отворени врати както големи инвеститори, така и малкия бизнес. До този момент много от наши и чужди предприемачи предпочитат да инвестират другаде, защото бюрокрацията при нас е страшна. За да развиваме бизнес, са необходими дългосрочна и предвидима данъчна политика на община Пловдив, справедливо определяне на таксите, еднакви условия за кандидатите в общинските търгове. Поръчките трябва да се разбиват на възможно по-малки суми, за да получат възможност за участие повече фирми, а изпълнението да е в по-кратки срокове. Това ще повиши приходите на местния бизнес и пряко ще се отрази върху работните места, размера на заплатите и потреблението. Така ще дадем възможност парите на Пловдив да работят приоритетно за икономиката на Пловдив. В "Съюз за Пловдив" сме категорични, че всички
местни данъци и такси трябва да се намалят от 25% до 40%.

- Няма ли риск да се срине градският бюджет?

- Не, защото ще има по-висока събираемост. Общината от години губи милиони левове от несъбраните задължения. Прост пример: София има по-високи доходи и по-добра инфраструктура от Пловдив, но данък МПС в столицата е по-нисък. Варна също е преди Пловдив по привлечени инвестиции, но такса смет там е 50% по-ниска. Парите обичат общини със стабилност и ясни правила.
 

- Все по-често се среща мнението, че силен е този кмет, зад когото стои силна управляваща партия. Не се ли опасявате от конкуренцията на кандидата за кмет от ГЕРБ?

- Искам да отхвърля най-голямата лъжа, че кмет от една пария, в случая ГЕРБ, би работил по-добре с правителството от същата партия и парите за Пловдив щели да бъдат повече. В последните два мандата градският бюджет е един и същ - между 200 и 220 млн. лева. В това време е имало двама различни кметове и шест различни правителства, включително и двете служебни. Нашите пари се изработват от пловдивчани и не зависят от София. Слабите политици обичат да се крият зад сянката на централното правителство от София. Силните намират начини да набавят финансови ресурси и умело да ги разходват.

- В Пловдив се очаква люта битка за кметския стол. На изборите се очакват най-малко 10 кандидати. Как си преценявате съперниците си - действащия кмет на ГЕРБ Иван Тотев, бившия кмет и сега депутат от Патриотичен фронт Славчо Атанасов, кандидат от БСП, макар все още и да не е определен?

- И Славчо Атанасов, и Иван Тотев са лица от миналото на Пловдив. И двамата поделиха властта с ДПС, за да си осигурят мнозинство в Общинския съвет. И двамата не търсят мнението на гражданите на Пловдив. И двамата не направиха нищо, за да освободят града ни от хватката на "Пълдин туринвест" и да върнат на Пловдив къщите в Стария град, които се превърнаха в залог за приватизацията на панаира. Затова не ме сравнявайте с тях - ние сме много различни.
"Съюз за Пловдив" се изправя срещу конкурентите като силен отбор от работливи хора и очаква осъзната подкрепа. Наясно сме, че няма да спечелим в "Столипиново" или в секциите с контролиран вот. Но искаме доверието на работещите и мислещите пловдивчани, за да управляваме заедно с тях града ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай