Шпионите събирали данни за армията

Според вицепремиера и министър на отбраната от дейността на членовете на групата не са нанесени непоправими щети

Шпионите събирали данни за армията | StandartNews.com

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия. Това каза днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

По думите му групата е била под наблюдение от септември миналата година. Каракачанов допълни, че от дейността й непоправими щети не са нанесени.

По-рано днес прокуратурата разкри, че за първи път в новата история на България е разкрита група за шпионаж, при това в Министерство на отбраната. Ръководител на групата е бивш ръководен кадър от служба "Военно разузнаване", завършил школата на ГРУ. Неговата основна задача е била да създаде нелегална организация за събиране на информация в полза на Русия. Едното лице от групата, в която са участвали шестима, е завършил разузнавателна школа в Москва в ГРУ и после става преподавател, както и служител в служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната.

Той е изградил нелегална агентурна мрежа и е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е държавна тайна.В групата участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство, и се е ползвала с доверието на руските дипломати у нас. Тя е играла ролята на посредник, като е предавала информация и парични средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай