Шок с цените, малката кошница ни сряза джоба

Потребителската кошница е 23% по-скъпа спрямо предходната година

Шок с цените, малката кошница ни сряза джоба | StandartNews.com

Потребителската кошница е 23% по-скъпа спрямо предходната година, а много от измененията в цените са от създадените негативни очаквания. Това разкри в интервю за БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Имаме много добра реколта и на плодове и на зеленчуци. На пазара на храни имаме стабилизация, последният пиков момент беше на 30 април, след това имаше плавен спад до края на май, съобщи Иванов.

Той призова да не се използва пазарът за постигане на други цели, тъй като пазарът е чувствителен. Пожела повече информираност и разум от потребителите.

Според Владимир Иванов страхът и незнанието са много заради енергийния пазар, но пазарът има уникалната способност да се регулира. Вероятно ще има трендове нагоре, предвид това, че зимата изисква използването на повече енергийни ресурси.

Определено потреблението се сви, масово се насочва към стоки от първа необходимост. На фона на определени периоди, в момента имаме доста сериозно свиване на търсенето, пазарът е много близо до перфектната конкуренция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай