Павилионът с кабела на смъртта вписан като сграда

Архитектът на „Триадица” и жената, подписала служебната бележка, не чувстват вина

Павилионът с кабела на смъртта вписан като сграда | StandartNews.com
  • Архитектът на „Триадица” и жената, подписала служебната бележка, не чувстват вина

Шокиращи подробности за нормативната каша, довела до съществуването на шахтата с оголени кабели, убила 16-годишния Людмил, изнесе вече бившият архитект на район „Триадица“ – Иван Шишков. Той подаде оставка след трагедията с токовия удар, при който загина дете. Момчето издъхна в ръцете на баща си, когато двамата пресичали пешеходната пътека на оживения столичен бул. „Иван Гешов” и момчето стъпило на шахтата, хвърляща ток.

ВИЖ ОЩЕ: Токов удар по човечността

Незаконният павилион, който се намира на територията на съседната болница „Св. Иван Релски”, който се захранва от кабелите в шахтата, е вписан в кадастралната карта като сграда, разкри пред бТВ Шишков.

ВИЖ ОЩЕ: Опасни кабели и в парк в Горна Оряховица

„Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болница „Св. Иван Рилски“. Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона, тогава директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени. (…) Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който по закон е преместваем, добави той.

„Според мен това, че не се знае кой е собственикът на павилиона и това, че е вписан в кадастъра все едно е сграда, означава, че собственикът не е случаен“, каза още арх. Шишков.

„Усещането ми е, че голямата община си изми ръцете с малката“, коментира той. Шишков е работел като архитект към два района на Столичната община от 2002 г.

На въпрос изпитва ли вина за случилото се той отговори: „Не, никаква абсолютно“. Никаква вина заяви, че не чувства и Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала със запетайка вместо арх. Шишков служебната бележка, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона. Документът е бил за проучване на възможностите за прекарване на ток, а не разрешително за това, каза Траянова, която е вече пенсионер. Тя обясни, че процедурите, с помощта на които павилионът, към който е прекаран фаталния кабел, не се провеждат от район „Триадица“.

 „За мен тази служебна бележка, независимо кой я е подписал – в случая аз, не убива дете. Токът уби детето. Много съжалявам, че така ще го кажа, виждайки мъката на хората, които загубиха детето си“, коментира още Траянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай