Шествия за Съединението от Пловдив до Бургас

Шествия за Съединението от Пловдив до Бургас | StandartNews.com

Заря и молебен под тепетата, "Звук и светлина" озарява небето над Търново

С празнични шествия, концерти и тържества ще почетем 130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия днес. Ще бъдат положени венци, ще се проведат тържествени ритуали по издигане на националния флаг.

Кулминацията на честванията по традиция е в Пловдив. Там празникът започва с тържествен молебен, отслужен от митрополит Николай в катедралния храм "Света Богородица". Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка на площад "Съединение", където ще произнесе слово. Преди това държавният глава ще разгледа националната изложба "Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции" в Регионалния исторически музей.

Във Велико Търново ще почетат годишнината с военен ритуал за издигане на националното знаме, а веднага след това започва празничен благослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий. Пред сградата на общината в тържествен марш ще премине Почетният караул от Националния военен университет "Васил Левски". Вечерта ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов -звук и светлина", превърнал се в емблема на града.

Столичани могат да изразят признателност пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг. В програмата са включени изпълнения на Националната гвардейска част и Мъжки вокален ансамбъл "България" с диригент акад. Валентин Бобевски.

В Бургас честванията стартират с ритуал по издигане на националния флаг. От 10,30 часа пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще се положат венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението на България.

На следващия ден празничната програма включва концерт на сцената на Летния театър на народната певица Калинка Згурова. В местността Марашка кория край Шумен пък зрителите могат да се насладят на 30-минутен исторически спектакъл, подготвен от членовете на клубовете "Традиция" в Шумен, Добрич и Русе.

А във врачанското село Челопек доброволци ще почистят двора на читалище "Огнище", ще бъдат боядисани съоръженията в двора на детската градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай