Шест стъпки за справедливи пенсии. Говори омбудсманът

Диана Ковачева изпрати сдпециално становище

Шест стъпки за справедливи пенсии. Говори омбудсманът | StandartNews.com

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси – Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански, в което им представя най-острите проблеми на пенсионерите, потърсили съдействие от обществения защитник, свързани с пенсиите им.

Тя е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

В позицията си до парламента проф. Ковачева посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии.

Основното притеснение на голяма част от хората, както вече стана ясно, е заради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 г., за много от тях тя е по-ниска, в сравнение с изплатената им през последните месеци на м.г.

„Подкрепям предложението изразено в Комисията по труда, социалната и демографската политика на 12.01.2022 г. и в заседанието на Народното събрание на 13.01.2022 г. за разделяне на пенсиите и изплащаните като антикризисна мярка добавки на пенсионерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай