Шефът на БАБХ: Кризата с чумата е овладяна

Трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата

Шефът на БАБХ: Кризата с чумата е овладяна | StandartNews.com

Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата, защото те се явяват резервоар, обяви пред БНТ проф. Паскал Желязков – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

„Случаите на болестта драстично намаляха, благодарение на мерките, които бяха взети от Министерството след идването на госпожа Танева. Може да се отбележи по-специално включването на повече хора от науката в борбата с африканската чума, защото вие сте свидетели, че от една година Агенцията е подложена на постоянен натиск от хора, които не са компетентни. Когато се включиха повече хора от науката, това са колегите от Центъра за оценка на риска в хранителната верига, колегите от Лесотехническия университет, Ветеринарен факултет, колегите от Стара Загора, нашият институт, на който бях директор – виждате, че случаите намаляха драстично. През месец юли, когато беше пикът имахме 8 индустриални ферми, следващият месец бяха две, септември само една в с. Новоселци, Видинско. А при дивите животни излизат общо са 65 случая с 89 животни, но те са единични.“, допълни проф. Желязков.

Относно разпредената проверка от главния прокурор за евентуални длъжностни престъпления в БАБХ, проф. Паскал Желязков каза: „Още няма резултати. Ние не се бъркаме в работата на Прокуратурата. Когато излязат крайните резултати, ще ги коментираме.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай