Сряда,

Ще поскъпнат ли и лекарствата?

От: СТАНДАРТ -
Ще поскъпнат ли и лекарствата?
A
A
A

След шока с поскъпването на газа и цените на храните, логично възникна и въпросът ще скочат ли и лекарствата.  Още повече, че се наблюдава се глобална тенденция за поскъпване на суровините за тях. Причината за това е задаващата се икономическа криза. Темата коментира пред Нова тв експертът Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.

Въпреки тези тенденции, поскъпване на лекарствата не се очаква, категоричен бе той.

„Производителите последната година компенсираха цените в свой ущърб. В момента вървят обсъждания с ЕК да има данъчна дерегулация, за да продължат тези лекарства да са достатъчно достъпни за гражданите. Идеята е да се олекоти тази тежест от производителите и гражданите да получават лекарствата на същата цена, на която са ги получавали”, обясни Шарков.

Той коментира още, че след последната икономическа криза и въведените тогава регулации, колебания в цените на лекарствата не може да има.

„Лекарствата без рецепта имат таван на цените, лекарствата с рецепта, които не се заплащат от Касата, имат пределна цена, а лекарствата, заплащани от Касата, са ценово реферирани с 10 други държави от ЕС. Най-ниската се избира за България”, обясни Шарков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички