Ще обновяват БАН. Дават се над 9 милиона лева

За какво ще бъдат използвани парите

Ще обновяват БАН. Дават се над 9 милиона лева | StandartNews.com

БАН ще получи своите над 9 милиона лева. Те са предимно за повишаване на енергийна ефективност на три научни комплекса в столицата. Всичко това ще се случи благодарение на новите програми на МРРБ, които подпомагат за обновяването на публични сгради. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Финансирането е по процедурата чрез директно предоставяне на средства BG-RRP-4.022 „Повишаване на енергийната ефективност в публични сгради на Българска академия на науките“ по Механизма за възстановяване и устойчивост, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Над 2,9 млн. лв. от парите ще бъдат отпуснати за подобряване на енергийните характеристики на бл. 25 в Научен комплекс на БАН - IV км.

Други над 2,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в мерки за енергийна ефективност на централната сграда на Физическите институти на БАН на бул. „Цариградско шосе“ № 72.

И още над 3,8 млн. лв. се отпускат за саниране на блок 23 на ул. „акад. Георги Бончев“ в столицата.

Срокът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е 30 месеца. Очаква се след реализацията на проектите да се постигне най-малко 30% спестяване на първична енергия. Освен мерки за подобряване на ефективността на сградите е допустимо и монтирането на системи за възобновяеми енергийни източници.

Общият размер на средствата по процедурата е в размер на 36 млн. лв., от които 6 млн. лв. представляват ДДС и се финансират от държавния бюджет. От страна на БАН са подадени още 9 проекта по мярката, които са в етап на оценка.

Основната цел на процедурата е енергийно обновяване на публичните сгради, собственост на Българската академия на науките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай