Понеделник,

Ще ни взимат ли колата на ГКПП за неплатени глоби?

От: Рачо Рачев -
Ще ни взимат ли колата на ГКПП за неплатени глоби?
A
A
A

Реална ли е възможността да тръгнем за плаж в Гърция и да се върнем без кола в София? При кои неплатени глоби ще ни връщат на границата, ще ни взимат книжките, а автомобилите ще се спират от движение? Темата разпали дискусии през последните два дни. А на граничен пункт „Калотина” мярката работи пробно от няколко дни.

„На пунктовете, където ще се извършват такива контроли, системата ще е автоматизирана. С проверка на личната карта през четец тя ще покаже има ли нарушение или не. С връчването на санкциите започва административно-наказателният процес. Гражданите могат да си проверяват предварително дали имат санкции и глоби и да си ги заплатят”, обясни пред Нова телевизия Росен Рапчев от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата”.

Той подчерта, че е грешно да се смята, че границите са затворени за лица с неплатени глоби. Единственият вариант да не се премине границата е, ако лицето е водач, не си е заплатило глобите в срок и не желае да я заплати на границата.

„За пътниците в автобус не е проблем да преминат границата, ако имат неплатени глоби. Ключово е да не са водачи”, добави Рапчев.

„Смятам, че няма нарушаване на гражданските права. По-скоро ще имаме забавяне. Ако през годините бяхме направили така, че полицейските коли имат постерминали, или ако системите на всички държавни институции бяха свързани, нямаше да се стигне до тези крайни мерки да проверяваме хиляди коли”, смята председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров .

Вторият проблем, който от Асоциацията виждат, е със санкционирането на чужденците, тъй като няма единна система. Рапчев го опроверга, подчертавайки, че системите на границата ще важат и за чужденци.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички