Шамарите вкъщи вече  са опасни за родителите

Възпитателният метод "Бий дупенце, за да не биеш дупище" отива в историята

Шамарите вкъщи вече  са опасни за родителите | StandartNews.com

Правителството е готово с проект за Национална стратегия за детето (2019-2030 г.). Тя е качена за обществено обсъждане в интернет портал на Министерски съвет. Стратегията налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие. Опитът на други държави сочел, че забраната за телесно наказание сама по себе си не решава проблема, но възпитала обществото да не го одобрява като метод на възпитание. Проектът трябва да мине през няколко гласувания. До шест месеца, веднага след приемането на стратегическия документ, ще бъде разписана пътна карта за неговото изпълнение. Именно в нея ще бъдат посочени конкретните мерки. Стратегията ще бъде подложена на дебат и в Народното събрание, което се очаква да се случи в рамките на първото тримесечие на годината. Според статистиката децата в България са около 1,2 млн. или едва 17% от населението на страната.

 

"Майки и бащи, родители! Защо на бъдещето ваше удряте шамари?”. Това е песента с протестно послание на Женя от култовия филм „Васко да Гама от село Рупча”, в който играеше отишлият си едва на 48 години Иван Ласкин. 
А пък народът е казал, когато става дума за отглеждането и възпитанието на децата: "Бий дупенце, за да не биеш дупище“ и „Боят изгражда“. Години наред шамарите, пляскането по дупето, заключването в тъмна стая, крясъците ши обидите са били методи за възпитание на децата, за да се наложи дисциплина. И повечето хора не са виждали нищо притеснително в това. 
Умните университетски глави обаче вече са на съвсем друго мнение. Според тях удрянето на шамар на детето е грешен, абсолютно безполезен и вреден начин да наложим волята си.  Според последното социологическо проучване на Национална мрежа за децата за употребата и ефекта от телесно наказание над деца, 88% от родителите признават, че смятат шамарите и обидите за неефективно възпитателно средство. Две трети въпреки това са го прилагали, а всеки четвърти го прави системно. 

Седем от 10 деца са жертва на домашно насилие

сочи статистиката. Всяко детско непослушание по различен начин предизвиква родителския гняв. Въпросът - дали и кога шамарът е допустим, няма еднозначен отговор, смятат експерти. "Казваме "Един шамар по дупето, не е голяма работа". А два? А три? А пет? А десет? Колко шамара са допустими всъщност? Родителят с цялата отговорност и напрежение на това да даде най-добрата възможност на детето си, когато не го познава, той се опитва да го контролира. И телесното наказание е начин това да се случва бързо", коментира Мария Брестничка от Национална мрежа за децата. Само че ако упражняваш домашен тормоз над дете, вече рискуваш да попаднеш зад решетките. Проектът за Национална стратегия предвижда затвор за домашно насилие над дете. Засега обаче властите и експертите не са категорични дали в наказателната санкция се включват и шамарите. Те обаче са  на мнение, че искат система, която да наблюдава дали се спазва тази забрана.
Проблемът е как точно да стане, след като семейните проблеми винаги са лични и 

най-често насилието е затворено в дома 

И все пак, за да няма насилие, се търси път към превенция. 
Проектът на Национална стратегия за детето е цели 73 страници. Тепърва експертите ще разписват конкретни мерки в пет области: здраве и здравословен начин на живот; качествено образование за всички деца; семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време/детско всекидневие. Сред идеите е за всички деца на възраст от 0 до 3 години да има редовни домашни посещения от медицинско лице, като това да спомогне за гарантирането на майчиното и детското здраве. В документа не е посочено точно кога в рамките на периода ще бъде въведен домашният патронаж.
Разширяване на мрежата от детски кухни в страната и създаване на програми за осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на децата до 3-годишна възраст, които се отглеждат в семейства в неравностойно положение, също е предвидено в стратегията. В документа е записано и увеличаване обхвата на деца в предучилищна и училищна подготовка с цел постигане на 33% обхват сред децата до 3 г. и 95% обхват в групата между 4 и 7 г.

Детската самота се превръща в нов социален проблем 

е един от изводите в проекта на Национална стратегия за детето. Семейството все повече липсва. Този феномен се дължи преди всичко на трудовата миграция на родителите. Трансформациите в традиционните семейни отношения ограничават възможностите за нейното компенсиране, твърдят авторите на стратегията. Според нея проблем остава и детската бедност, която е с най-високите стойности през изминалите години. По данни на НСИ като бедни преди социалните трансфери се определят Почти половината от българските деца живеят в риск от бедност или социално изключване. През изминалите години продължава негативната тенденция на детското благосъстояние. Според стратегията "сивата икономика" "изяжда" парите за подкрепа на децата.
Проблемите на българското дете се задълбочават и заради нарастващия дял на самотните родители, трансформацията в модела на съвременното българско семейство. В стратегията е заложено стимулиране на проактивната роля на бащите в отглеждането на децата чрез организиране на обществени кампании за споделено родителство, както и навлизане на повече мъже в помагащите професии.
Проектът за стратегия до 2030 г. си поставя за цел "Осъществяване на цялостна реформа в областта на правосъдието за деца и създаване на система за детско правосъдие, ориентирана към правата на децата." Планира  се създаване и прилагане на адаптирани процедури за участие на деца в административни, граждански и наказателни производства. Заради все по-нарастващите проблеми около трафика на деца се предвижда да се закрепят на законово ниво съществуващите координационни механизми за третиране на случаи на насилие и трафик на деца. В документа се говори за повишаване на дигиталната култура на децата и обучение за безопасно използване на съвременните технологии.
Стратегията предвижда кариерно ориентиране, сексуално образование, повече спорт в училище, повишаване на здравната култура, участие на децата и родителите в образователния процес.
В проекта на стратегията се отбелязва, че от основно значение е създаването и приемането на нов Закон за детето и семейството. Разработването и приемането му ще стане още тази година, тъй като е залегнал в управленската програма на правителството. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай