Сгреши ли Желев с признаването на македонците?

Коментар на проф. Николай Овчаров

Сгреши ли Желев с признаването на македонците? | StandartNews.com

"Беше грешка признаването на Македония така бързо от президента Желев", заяви проф. Николай Овчаров.

Историкът и археолог коментира приетото от НС "френско предложение" по казуса между България и Северна Македония.

"До този момент бяха 26 страни срещу една - България. Сега сме 27 срещу една Македония. Сражението е спечелено от българската дипломация, но не и войната. Това е началото на голямата битка. Трябва да се оформят протоколите и да не отслабва натискът към РСМ. Нека да видим тяхната реакция", каза той.

В студиото на "Денят ON AIR" проф. Овчаров открои съпротивата, която са оказали българските учени, неправителствени организация и дипломацията ни в лицето на външния министър в оставка Теодора Генчовска.

"Предложението е европейско. Две години се борим да го получим. Това е най-доброто, което можеше да се получи на този етап. Натискът върху България беше грандиозен и безпрецедентен. Предложението е плод на компромис. Възможно е да се приемат неща, които са допустими", подчерта проф. Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него РСМ не е имала намерение да изпълнява нито една клауза от Договора за добросъседство с България. А временното мнозинство в парламента не било коалиция, а мнозинство в името на България.

"От нашите дипломати и политици зависи нещата да се спазват. Най-хубавото нещо е, че не сме ние на подсъдимата скамейка, топката е в РСМ. Реакцията в Скопие е ужасяваща, това означава, че сме на прав път. Историческата комисия не направи нищо, но не по вина на българската страна. Всичко беше да се бави топката и през това време да се натиска Брюксел", каза още проф. Овчаров.

"Беше грешка признаването на Македония така бързо от президента Желев. Гърците започнаха още оттогава, още 90-те години те победиха за герба на Македония. Смятам, че македонците не искат да влязат в ЕС. Кой е главният съюзник на РСМ - Сърбия. Сърбия е единственият съюзник на Русия в Европа", настоя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай