Северозападна България отново под вода

Северозападна България отново под вода | StandartNews.com

Обилните валежи предизвикаха нови наводнения в страната. В Берковица е обявено бедствено положение. Положението е тежко и в други две общини в Монтанско - Чипровци и Георги Дамяново.

Река Берковска излезе от коритото си и понесе всичко, изпречило се на пътя й, след като близо 40-минутен проливен дъжд вчера. Вследствие на това под вода са берковските квартали „Беговица" и „Заряница". Една обитаема къщае срутена, а ред други вече са необитаеми. От Ком са се стичали мътни потоци, които са стигали до центъра на града. Кметът Димитранка Каменова е обявила частично бедствено положение. Заради аварирал трафопост квартал „Заряница" е останал и без електроснабдяване.

Евакуирани са няколко семейства, към момента няма информация за пострадали. Нощта е била безсънна за обитателите на града. Застрашените постройки са укрепени с чували с пясък и чакъл. 

Три моста са напълно нефункциониращи след пороя – те са залети от вода, а парапетите на един са отнесени от стихията. Един трафопост е наводнен, от ЧЕЗ са спрели електрозахранването в някои райони на Берковица заради риск от токови удари.

От дъжда е придошла река Огоста. Тя е наводнила дворове и улици в Чипровци и село Железна. Най-големи щети придошлата река е причинила на пътища, улици и къщи в селата от община Герги Дамяново. През нощта са били евакуирани хора в Говежда, Дълги дел, Меляне, Гаврил Геново. Заради залети участъци от пътя при село Меляне без достъп са останали 6 села от общината. Селата в общината и част от Берковица са останали и без ток. Екипи работят по отстраняване на авариите.

Областният управител на Монтана Нина Петкова издаде заповед за въвеждане в действие на областния план за защита на населението при бедствия в частта му за наводнения. 

Няма пострадали хора, съобщават от наводнените общини.

151.6 литра на квадратен метър е количеството на дъжда в монтанското село Говежда, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана за „Фокус".

В останалата част на областта отчетените количества на валежа са съответно:

63.7 л/кв.м. в Чипровци;

49.7 л/кв.м. в Берковица;

38.5 л/кв.м. в Замфирово;

35.3 л/кв.м. във Вършец;

22.3 л/кв.м. в Монтана;

19.4 л/кв.м. в Доктор Йосифово;

18.0 л/кв.м. във Василовци;

15 л/кв.м. във Вълчедръм;

14.5 л/кв.м. в Бъзовец;  

6 л/кв.м. в Лехчево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай