Сергей ще върне Бойко на бял кон

Заради задкулисни сделки ни превърна в куп лъжци, казва Румен Петков

Сергей ще върне Бойко на бял кон | StandartNews.com

* Утре да ни кажат кой предложи Пеевски и губернаторите

* Без ново ръководство скоро ще се борим да влезем в парламента

- Г-н Петков, Сергей Станишев свика пленум в четвъртък и има готовност да поиска вот на доверие. Правилна ли е неговата постъпка?

- Искането на вот на доверие е много закъсняло. Дневният ред предполага да се представи информация пред Националния съвет коя е преговарящата с ДПС група, кой я е излъчил и с какъв мандат. Да свалим напрежението от Пламен Орешарски, защото това е кабинетът, който трябва да остане днес да управлява България и да кажем кой му предложи Делян Пеевски и кой му предложи областните управители. Защото по различни медии различни губернатори се явяват да кажат, че ги е поканил лично Орешарски. Боя се, че самият Орешарски една част от областните си управители дори не ги е виждал до ден днешен. Самоцелното стоене на Станишев вече изкара хората пред "Позитано". Аз от 15 г. не бях чувал "Червени боклуци" и "Червена мафия". Станишев съумя да извади тези забравени от обществото лозунги на бял свят.

- Лидерът на БСП каза още, че неговата оставка е мечтаният сценарий за Борисов.

- Станишев е най-удобният за Борисов, защото Борисов го бие на всички избори. Няма вот, на който да не го е бил. Нещо повече, самият Станишев върна Борисов на бял кон, като номинира Делян Пеевски. Нали разбирате, че Станишев и ГЕРБ са горе-долу едно и също, защото ГЕРБ бяха в състояние на разпад, а Станишев ги стабилизира и Борисов няма как да не му е благодарен за това. На какво се дължи тази благодарност - не мога да гадая. Ами утре, ако ГЕРБ напусне пленарната зала и ни остави вътре сами с ДПС и "Атака", какво ще правим?

- Оставката на лидера на БСП няма ли да обслужи ГЕРБ?

- Не, разбира се. Оставката му ще обслужи само БСП и обществото.

- От 2009 г. насам има непрекъснати искания за оставката на Станишев, но той добре владее партията и засега не е бил застрашен...

- Освен партията той нищо друго не владее. И то не владее партията, а владее апаратните инструменти. Но тези, които го обслужват днес, може би участват в преговорния процес с ДПС. Големият провал на БСП днес е, че позволи на Станишев да влезе в задкулисни споразумения, а ние обещавахме няколко неща. Първо, откритост. Има всичко друго, но не и откритост. Второ, АЕЦ "Белене". Къде е "Белене"? Трето, обещавахме рязка промяна в данъчната политика. Тоест Станишев ни превърна в купчина лъжци.

- Изглежда Станишев смята, че си има проблем само с "дежурната опозиция" в БСП.

- Видяхте, че вече реагираха редица международни институции - френските и испанските социалисти, британският и френският посланик. Един огромен приятел на българските социалисти - Ханес Свобода, изрази в най-лека форма озадачението си от номинацията на Пеевски. И въпреки това Станишев продължава да вика: "Ура! Дайте да дадем! Аз съм човекът! Безотговорно е да се подават оставки". За него не съществува момент, в който е отговорно да се подаде оставка. Загуби катастрофално изборите през 2009 г. и каза, че имал кауза. Аз не знам дали каузата е негова, семейна или на близкия му кръг, но каузата му очевидно е да съсипе БСП. И той го прави всеки ден достатъчно методично.

- Какви са вариантите да се спаси правителството? Ако Станишев остане на поста, това не обрича ли и кабинета?

- Пламен е много силен човек, има редица полезни инструменти в ръцете си. Той е интелектуално богат човек и работи с няколко добри министри. Станишев трябва да спре да му бъде като букаи на краката.

- Какво решение би могло да успокои разгневените граждани и да сложи край на протестите?

- Разгневените граждани трябва да видят, че ключовият участник в правителството - БСП, има не просто ново ръководство, има нова воля за диалог с обществото. И аз мисля, че това ще върне хората не по домовете им, а в атмосферата на доверие. Иначе Станишев може да продължи да бъде председател на една партия, която ще се свива, докато стигне до състояние да се бори за влизане в парламента и да приключи. Неговото самоцелно стоене на стола (защото е очевидно, че той седи на стола в София, за да запази стола в Брюксел) е толкова позорно, че няма накъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай