Седмицата почва с облаци и дъжд

Ето какво време ни очаква в следващите дни

Седмицата почва с облаци и дъжд | StandartNews.com

И днес облачността ще е значителна. Ще има валежи, предимно слаби, но главно в югоизточните райони на страната ще са временно силни. В западните и централните части на Предбалкана, както и високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи Агенция „Фокус”.

През нощта срещу вторник в повечето райони валежите ще спрат. Вятърът ще се усили, по-чувствително през деня в източната половина на страната, където ще е умерен до силен от север, в останалите райони ще е слаб до умерен от северозапад. Минималните температури ще са предимно от 1° до 6°, максималните от 2°-3° в Предбалкана до 8°-9° в югоизточните райони. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и до вечерта ще е по-високо от средното за месеца.

По Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд, в отделни райони като главно по южното крайбрежие ще са и по-значителни. Вятърът ще се усили и през деня ще е умерен, временно силен от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 7°-9°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще се усили и ще е 4 бала, в заливите - 3 бала.

В планините ще е облачно и мъгливо. Ще има валежи от сняг, по-значителни в масивите в източната половина на страната и Родопите. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

До сутринта във вторник валежите в почти цялата страна ще спрат, най-късно в крайните югоизточни райони. От запад облачността бързо ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, в Западна и Централна България и ще стихне. Минималните температури ще се понижат, а дневните ще са малко по-високи. В сряда в по-голямата част от страната ще бъде почти тихо. В много райони в равнините, низините и котловините рано сутрин ще се образуват мъгли или ниска облачност, а на места ще се задържат по-дълго. Около и след обяд ще има и слънчеви часове. В планинските райони ще има повече слънце и ще бъде сравнително топло. Минималните температури ще са около 0°, а максималните ще са в по-широки граници - в местата с по-трайна мъгла или повече облачност ще остават от 2° до 5°, в останалите райони ще достигат 8°-10°.

Краткотрайна промяна ще има в четвъртък, когато в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад; ще преобладава облачно време, почти без валежи, а през следващите дни и дневните температури слабо ще се понижат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай