Сената на САЩ с негативен анализ за България

Сенатори определиха препятствията в стратегическите отношения между САЩ и България

Сената на САЩ  с негативен анализ за България | StandartNews.com

Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и старши сенаторът Джим Риш (републиканец от Айдахо) направиха изявление относно отношенията между САЩ и България на старта на предизборната кампания за парламентарни избори.

Изявлението им е публикувано на официалната страница на сенатора-демократ, предадено от Агенция "Фокус":

„Съединените щати и България имат стабилни и възходящи отношения, които, подобно на алианса на НАТО като цяло, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България,“ се заявява в документа.

„България има най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание,“ твърдят сенаторите.

„В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, служат само за допълнително укрепване на нашите отношения,“ заключават двамата сенатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай