Само в "Св. Иван Рилски" София: Лекуват мозъка с "лепило"

След безкръвната операция 11-годишният Евгени се прибра здрав у дома

Само в "Св. Иван Рилски" София: Лекуват мозъка с "лепило" | StandartNews.com

Безкръвен метод за лечение на мозъчните малформации прилагат лекарите в университетската болница "Св. Иван Рилски" в София. Благодарение на иновацията пациентите имат по-големи шансове за успешно излекуване. Методът е въведен от д-р Станимир Сираков и от него вече са се възползвали 25 души.


"Харесва ми да ходя на училище", казва малко неуверено 11-годишният Евгени от Кривина. Тази година той ще бъде ученик благодарение на д-р Станимир Сираков и неговия екип. Малкото момче започнало да получава припадъци през май. Майка му Аделина веднага потърсила помощ и така стигнали до "Св. Иван Рилски". Там лекарите установили, че Евгени има голяма малформация в мозъка. Традиционният метод за лечение е отворена операция. В неговия случай обаче тя е можела да доведе до редица усложнения.


"Малформацията беше много близко до зоната за движение и говор", обясни д-р Сираков. Затова мултидисциплинарна комисия от неврохирурзи и рентгенолози решава Евгени да се подложи на ендоваскуларна интервенция. При нея лекарите чрез тръбичка (катетър) вкарват специално лепило (емболизант) в повредените съдове. "Така те се изолират и не влияят на здравето на пациента", обясни д-р Сираков.
При Евгени

тръбичката е вкарана през крака

до мозъка. Тя е с диаметър, по-малък от 1 мм. Лепилото, което са използвали за запълване на малформацията, пък е било над 10 ампули. Всички те са платени от Фонда за лечение на деца. Първоначално лекарите са предполагали, че ще са достатъчни 8 ампули. Малформацията обаче се оказва толкова голяма, че трябвало още, а едната струва над 4000 лв. "Веднага поискахме от фонда още средства и те на секундата ги одобриха", казва с благодарност д-р Сираков. Той обаче се надява, че проблемът с финансирането ще се реши трайно.
На година у нас има около 110 мозъчни съдови малформации. Едва 1/5 от тях се лекуват по модерния начин заради липса на финансиране. Методът може

да се прилага и при аневризма

в мозъка или при запушване на кръвоносен съд в него, което води до инсулт. В ЕС ендоваскуларният метод се използва при 95% от мозъчните аневризми, казва д-р Сираков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай