Само 1/3 от българските семейства си мият зъбите

Само 1/3 от българските семейства си мият зъбите  | StandartNews.com

Варна. На година само 33 на сто от българските домакинствата си купуват четки за зъби, показало търговско проучване на фирмите, които продават дентални материали. Останалите близо 60 на сто или не си сменят четките, или не си мият зъбите. И само 39 на сто от домакинствата си купуват пасти за зъби, посочи още резултати на среща на стоматолозите във Варна д-р Виктория Жекова, координатор на Националната програма за детско орално здраве към МЗ.

Според изискванията на СЗО 80 на сто от децата на 5-6 години трябва да са без кариес. В България на тази възраст само 28 на сто от децата са със здрави зъбки. На 12 години вече имат по 3 развалени зъба, а при 18-годишните едва 9 на сто са без кариес, показва тревожната статистика.Всяка година у нас се изваждат около 10 000 постоянни зъба на деца до навършване на пълнолетие.

От миналия месец започна отново безплатната силанизация на кътниците на децата, която се прави по Националната програма за профилактика на оралните заболявания и ще продължи до 2014 г. За тази година финансирането, което се осигурява с решение на МС, е за силанти на на 80 хиляди зъбчета на 20 хиляди хлапета у нас.

На срещата на стоматолозите стана ясно, че продължават преговорите между Зъболекарския съюз и Здравната каса. Исканията са за българите над 18 години касата да поеме още една функция. В момента тя плаща за годишен преглед и две манипулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай