Само 1042 младежи учат за военни, гарантират им 1500 лв. заплата

Повечето кандидати за военни лекари са момичета

Само 1042 младежи учат за военни, гарантират им 1500 лв. заплата | StandartNews.com

Едва 1042-ма младежи учат във военните университети у нас от общо над 200 000 студенти, става ясно на днешния ден на храбростта и празник на армията ни. Чужденците сред тях са едва 0,19 на сто. Според данните от рейтинговата система на университетите у нас безработицата сред военните висшисти е 0 на сто, а средната им заплата е 1537 лева, като реализацията им е гарантирана.

Средният успех, с който се влиза във висше военно училище, е 4,71, сочат рейтингите. От догодина държавата възстановява и Националното военно-въздушно училище в Долна Митрополия, което досега бе приравнено само като факултет във Националния военен университет - Велико Търново.

Междувременно обаче Военно-медицинска академия, заедно с Националното военноморско училище и Медицинския университет във Варна обяви и прием в отделна специалност "Военен лекар". Младите хора трябва да преминат специален тест по физическа подготовка, както и изпит по химия и биология. Тяхното обучение е напълно безплатно, като срещу това сключват договор за 10 години да работят за армията ни.

Ако участват в натовски мисии, заплатите им са доста високи. Освен обичайната подготовка като медици, те се обучават да действат в екстремни ситуации, да карат катер, да пилотират. Сред приетите в тази специалност преобладават момичета. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай