Вторник,

Сачева съветва безработните да се качат онлайн

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
A
A
A

Струпванията пред бюрата по труда са излишни, смята социалният министър Деница Сачева, която напомни, че ведомството й е дало възможност всички услуги да се заявяват и по електронен път, т.е. заявления могат да се подават и през интернет, стига да имаш електронен подпис.

„Иначе ще отворим и допълнителни офиси там, където има нужда, като това важи най-вече за по-големите градове. За момента допълнителни офиси на бюрата по труда бяха отворени във Варна и Русе“, съобщи Сачева.

,,Ръстът на безработицата се дължи не само на коронавируса, но и заради това, че имаме голям процент завърнали се наши сънародници от чужбина. Общият брой на безработните от началото на кризата е около 40 000 души, като 5075 от тях са заявили, че са останали без работа именно заради COVID-19'', разкри министърът.

Тя припомни, че мярката 60:40 работи от вторник следобед. „За тези дни имаме 343 заявления за около 4500 лица. От мярката са се възползвали малки и средни фирми, но искам да подчертая, че тя не е единствената мярка. Нейната краткосрочна цел е да гарантира дохода на работниците. Освен всичко друго това е мярка, която защитава интересите и на работника, и на работодателя'', уточни още социалният министър.

Деница Сачева отново подчерта възможността за безлихвен кредит до 1500 лева за лицата в неплатен отпуск, подчертавайки, че желанието на държавата е да убеди търговските банки да не обвързват този заем с останалите кредити на гражданите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички