Сачева: Има и трети пакет от мерки срещу кризата

Той може да бъде приложен в края на годината

Сачева: Има и трети пакет от мерки срещу кризата | StandartNews.com

Кабинетът разработва трети пакет от социално-икономически мерки срещу кризата заради COVID-19, който може да бъде приложен в края на годината, след като през пролетта бе задействан първият.

Това стана ясно от коментар пред БНТ на социалния министър Деница Сачева по темата.

„От началото на кризата работим за мерки, които да се грижат за хората. Непрекъснато усъвършенстваме икономическите мерки. И днес направихме това. Ще продължаваме и в следващите дни да обсъждаме пакети от мерки, които да важат до края на годината. Не се върви към диференцирана ставка на ДДС.

За края на годината се разработват мерки, с които да бъдем адекватни при един евентуален още по-лош сценарий. Мерките следват съвсем логично времето, в което трябва да бъдат обновявани", каза Сачева.

И допълни: "Ситуацията, в която се намираме, е тежка. Относно пенсионерите сме готови да удължим мярката. Тук говорим за над 2,5 млн. пенсионери. За безработните също има мярка, като минималното обезщетение се увеличава от 9 лв. на 12 лв

Всички мерки влизат в сила от август месец, само мярката за безработицата ще влезе в сила от октовмри месец, защото са необходими законодателни промени. Средствата за мерките идват от държавния бюджет. Все още сме в хипотеза да не взимаме заеми.".

Социалният министър коментира и антиправителствените протести. "Уважаваме протестите и слушаме мнението на протестиращите.

Трябва обаче да си дадем сметка, че освен протестиращите има и други граждани, които имат нужда от решения за справяне с кризата, а не от оставки. Ние търсим единствено решение на проблемите. Готови сме да поемем отговорност и да решим проблемите на хората.

Не се притеснявам от протестите, всеки има право да изрази своето мнение. Притеснявам се от ескалация на напрежението между институциите", изтъкна Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай