Събота,

Сачева: Едни играят театър, а ние работим

От: Редактор -
108
Сачева: Едни играят театър, а ние работим
A
A
A

„Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим с хора, с граждани, които имат реални проблеми. Нашият фокус е да намерим решение именно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат перспективи“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Ние не отделяме един приоритет за сметка на друг. Мислим както за хората с увреждания, така и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които трябва да запазят заетостта си“, увери Сачева.

От парламентарната трибуна тя припомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет.

 С тях от 1 август ще се увеличат с 30% и средствата за заплати на служителите в министерството, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последиците от нея.

От началото на следващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други.

 Общият размер е 15 млн. лева, а увеличението ще може да се изразходва за заплатите на социалните работници, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат повишени с около 20%.

Тя припомни, че всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лева добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври и каза, че правителството вече е отпуснало 106 млн. по бюджета на НОИ за тази цел, а пък първото плащане на тези пари щяло да се случи между 7 и 20 август.

"Отделно по Оперативна програма „Човешки ресурси" се отпускат 14 млн. лева за развитие на дигиталните умения на работещите", допълни Сачева и даде пример, че това става и с осигуряване на възможност за напълно електронна комуникация с агенцията за социално подпомагане и агенцията по заетостта.

"За да не отпадат деца от училище заради дистанционното обучение се взети мерки както за осигуряване на компютри и таблети, така и беше въведена нова помощ – за деца в 8 клас. Тя е 250 лева и се отпуска на два пъти – в началото на всеки учебен срок", припомни Сачева.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички