С дарения на бизнеса в Община Чавдар започна строежа на център за гости и социален живот

Студенти от УАСГ са участвали в идейния проект, който се подкрепя от Група ГЕОТЕХМИН и Дънди Прешъс Метал Челопеч

С дарения на бизнеса в Община Чавдар започна строежа на център за гости и социален живот | StandartNews.com

 В община Чавдар, една от най-малките и зелени общини в България, започва изграждането на Общински център за гости, с който популярното, китно и благоустроено подбалканско село се готви да привлича още туристи.

 Благосъстоянието на местните жители се дължи както на стотиците реализирани проекти с европейско финансиране, така и на успешното партньорство с големите предприятия в региона. На 25 април в Чавдар бе направена първата копка и поставено началото на строителството на масивна 3-етажна сграда, която от 2024 г. ще осигурява и повече възможности за социален и делови живот. Проектът се съфинансира с дарения по партньорските програми на Община Чавдар с Група ГЕОТЕХМИН и Благотворителна програма „Българските добродетели“ и Дънди Прешъс Металс Челопеч.

 За кмета Григор Даулов това е поредният стратегически проект. С реализацията му ще бъдат създадени нови работни места и още 30 места за настаняване. Центърът ще бъде подходящ за провеждане на значими мероприятия за общината и бизнеса. Ще има възможност за осигуряване на изхранване и настаняване при посещения на културните забележителности, провеждане на „зелени“ училища за ученици, както и при посещения в компаниите в региона на Средногорието. Според Григор Даулов проектът има добавена стойност, тъй като ще се създаде още заетост и в сферата на обслужването.

 Интересен момент от историята на центъра за гости е, че идеята се утвърждава след провеждането на събитие „Арт уикенди“ в с. Чавдар, посветено на архитектурата, в което участват група студенти от Нишкия университет, Сърбия, и Университета по архитектура, строителство и геодезия гр. София. Студентите, под ръководството на техния преподавател и главен архитект на общината Димитър Калоянов, подготвят три идейни проекта за издигане на масивна 3-етажна сграда. Утвърден е този за Общинския център за гости. До този момент студентите не са имали подобна възможност, а именно да видят свой проект във фаза на реализация. Сред участниците са и двама млади архитекти от гр. Пирдоп, споделя арх. Калоянов. 

 „Отбелязваме началото на нов проект от изключително важно значение за туризма и устойчивото развитие на общината. За мен беше интересно да науча как се е родила идеята за общинския център за гости, както и за приноса на студентите за идейния проект“, каза Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД. Той допълни: “Радваме се, че с нашата програма „Българските добродетели“, основана от проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, можем да допринесем за реализацията на каузата в селото да има още повече гости, събития и социален живот“.

Очаква се първият етап от проекта да бъде завършен до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай