Понеделник,

С 40% са се увеличили работещите от вкъщи

От: Мартина Суботинова -
С 40% са се увеличили работещите от вкъщи
A
A
A

Делът на работещите от разстояние в рамките на ЕС се е увеличил от 5 до 40% в периода на пандемията. Toва обяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, който откри дискусия на тема "Промени в Кодекса на труда, произтичащи от Ковид пандемията и режима на работа от разстояние в случай на извънредно положение, съгласно приетото Европейско рамково споразумение за работа от разстояние и по примера на немската система".

"Проучване на Съвета на жените в бизнеса в България показва, че 25% от работещите ще продължат в дистанционен режим работа два-три дни седмично, което е 7 пъти повече отпреди Ковид-19", посочи Христов и подчерта, че това ще се основава на доброволна основа, а няма да е задължително.

По думите му пандемията принуждава, по силата на текст от закона, а Кодексът на труда, специално, дава правна възможност страните да се договорят да работят в такива условия, предаде БГНЕС.

"Пандемията разкри твърде съществени разлики в разпространението на дистанционната работа в държавите-членки на ЕС, в секторите и професиите", заяви той и коментира, че доста хора, които работят дистанционно не са имали такъв предходен опит, както и българите, въпреки че имаме правна уредба отпреди 10 години, която дава такава възможност.

Христов обясни, че по време на заседание на икономическия и социален съвет, който преди няколко дни е решил, че трябва да се направи анализ на ситуацията и той да бъде възложен на работодателските и синдикални организации, тъй като те познават трудностите и какви промени в текстовете са необходими.

"Работата от разстояние ще придобие по-широко разпространение", убеден е той и посочи, че бизнесът посочва като проблем контрола върху работата, страх и опасения от здравословните условия на труд и кога дадено събитие се счита за трудова злополука или битова злополука.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички