С 40% са се увеличили работещите от вкъщи

Делът на работещите от разстояние в рамките на ЕС се е увеличил от 5 до 40% в периода на пандемията

С 40% са се увеличили работещите от вкъщи | StandartNews.com

Делът на работещите от разстояние в рамките на ЕС се е увеличил от 5 до 40% в периода на пандемията. Toва обяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, който откри дискусия на тема "Промени в Кодекса на труда, произтичащи от Ковид пандемията и режима на работа от разстояние в случай на извънредно положение, съгласно приетото Европейско рамково споразумение за работа от разстояние и по примера на немската система".

"Проучване на Съвета на жените в бизнеса в България показва, че 25% от работещите ще продължат в дистанционен режим работа два-три дни седмично, което е 7 пъти повече отпреди Ковид-19", посочи Христов и подчерта, че това ще се основава на доброволна основа, а няма да е задължително.

По думите му пандемията принуждава, по силата на текст от закона, а Кодексът на труда, специално, дава правна възможност страните да се договорят да работят в такива условия, предаде БГНЕС.

"Пандемията разкри твърде съществени разлики в разпространението на дистанционната работа в държавите-членки на ЕС, в секторите и професиите", заяви той и коментира, че доста хора, които работят дистанционно не са имали такъв предходен опит, както и българите, въпреки че имаме правна уредба отпреди 10 години, която дава такава възможност.

Христов обясни, че по време на заседание на икономическия и социален съвет, който преди няколко дни е решил, че трябва да се направи анализ на ситуацията и той да бъде възложен на работодателските и синдикални организации, тъй като те познават трудностите и какви промени в текстовете са необходими.

"Работата от разстояние ще придобие по-широко разпространение", убеден е той и посочи, че бизнесът посочва като проблем контрола върху работата, страх и опасения от здравословните условия на труд и кога дадено събитие се счита за трудова злополука или битова злополука.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай