Русофилски кръгове оскандалиха Вселенския патриарх

Русофилски кръгове оскандалиха Вселенския патриарх | StandartNews.com

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей I у нас разбуни духовете. Награденият с орден "Стара планина" гост бе обвинен, че е предявил претенции към църковни реликви и с поведението си е унижил патриарх Неофит. "Вартоломей се държа като слон в стъкларски магазин", обобщи шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Русофилски кръгове проведоха активно мероприятие срещу Вселенския патриарх, контрира философът и богослов проф. Калин Янакиев. "Стандарт" предлага мненията на двамата.

Искат да охладим отношенията си, за да сме на разположение на Москва, смята проф. Калин Янакиев

* Църквата ни трябва да излезе от провинциалния си колапс
* 2 г. Синодът не отговаря на въпросите му за събора, поставени в Константинопол

- Проф. Янакиев, посещението на патриарх Вартоломей у нас се превърна в голям скандал. Кое негово действие подпали фитила?

- Все повече се убеждавам, че оскандаляването на посещението на Вселенския патриарх у нас бе предвидено отдавна. Историята може да бъде проследена в социалните мрежи. Месец преди визитата срещу него бяха тиражирани враждебни неща. Струва ми се, че оскандаляването се състоя предвид това, че патриарх Вартоломей предлага една различна визия за православието. Православие, което не е свързано с Изтока, със славянството и с малките ни балкански народи, а има вселенска общоевропейска мисия. Това и визия на православието, което може да бъде живяно в Европа. В противовес на това русофилски антиевропейски сили в България биха искали православието да изглежда нещо източно, нещо по-скоро славянско и по тази причина обвързано с Русия. Чрез активното мероприятие срещу Вартоломей се търси начин България да бъде свързана по някакъв по-дълбок духовен начин с Москва, който да ни прави неевропейци.

- Визитата му е свързана и с провеждането на нов Вселенски събор. Какви са неизчистените проблеми около него?

- При посещението на патриарх Неофит в Константинопол преди две години Вселенската патриаршия изрично поиска от нас да се изкажем по 4 пункта за подготовката на Вселенския събор. Първият е кой да председателства събора? Дали както е според древната традиция Константинополският патриарх или, както предлагат руснаците, той да има колективно председателство. Дали решенията на събора да бъдат взимани с просто мнозинство или по друг начин. Дали църковните делегации да имат право на един глас и да бъдат равнопоставени, или да разполагат с гласове в зависимост от големината на църквите, като по този начин допълнителна тежест ще има Руската църква, която е най-голяма. БПЦ е силно затруднена да отговори на тези въпроси, тъй като голяма част от Светия синод се бои да се изкаже в противоречие със становището на Москва. В тези кръгове имат интерес ние да охладим отношенията си с Вселенската патриаршия, даже до степен да ги прекъснем, за да бъдем удобно на разположение на Русия.

- Духовете разбуни споменаването на етнофилетизма в речта на Вартоломей?

- Неговото обръщение в храм "Ал. Невски" беше грубо фалшифицирано. Никъде в словото му не се охулва българския народ. Той говори срещу етнофилетизма, тоест срещу поставянето на нацията над вярата, което действително е тежко нарушение. Вартоломей говори за етнофилетизма, тъй като той ни посещава точно 70 години след вдигането на схизмата между нашите църкви. Той говори с радост, че ние честваме юбилей от преодоляването на разкола.

- Какво позиция трябва да заеме БПЦ в очерталия се конфликт между Цариград и Москва?

- БПЦ вече трябваше да отговори на въпросите, поставени през 2013 г. Трябва да има епископско решение. Нашата църква е автокефална и свободна да решава. Църквата трябва да излезе от своя провинциален колапс и да престане да се изживява като крепител на нацията и на българщината, като каквато впрочем можеше да я преглътне и комунистическият режим. И да започне да се държи като една от сестрите църкви в хора на вселенското православие. Да престане да гледа на Изток и да смята, че православието може да бъде живяно само като расово славянско, само като русофилско.

- Лидерът на БСП Михаил Миков поиска да не се публикува в Държавен вестник решението за награждаване на патриарха. Правилен ли е този ход?

- Една политическа партия съдейства за разрушаването на връзките на нашите две сестри църкви, което е невероятно скандален факт. Много по-скандален от измислените скандали около Вартоломей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай