Руснаците станаха по-сговорчиви. Защо?

Борисов прави и невъзможното да тръгне Балкански поток. Ние чакаме по-евтин газ

Руснаците станаха по-сговорчиви. Защо? | StandartNews.com
  • Борисов прави и невъзможното да тръгне Балкански поток. Ние чакаме по-евтин газ

До края на месеца приключват преговорите с Газпром и се надявам те да са успешни за България. Това заяви министър Теменужка Петкова на въпрос на Цветанка Ризова дали можем да очакваме по-ниска цена на синьото гориво.
Думите й са колкото оптимистични, толкова и поучителни. Какво се оказва?
Докато бяхме на 100 процента руски газ, който идваше през Украйна, всеки опит да намалим цената удряше на камък. И всеки български енергиен министър сe връщаше в България с наведена глава след поредните преговори в централата на Газпром. Провалът на Южен поток години наред бе железният аргумент на Москва.
Сега обаче руснаците са станали доста по-сговорчиви. На пръв поглед това изглежда абсурдно.

Гоним руски дипломати през месец

американски експерти се разхождат из една от доскорошните им ядрени губернии - централата на АЕЦ "Козлодуй", хвърлили са око дори на отработеното ядрено гориво, задокеанска корпорация влезе в последния момент в надпреварата за сделката "Белене". На всичкото отгоре вече направихме пробив с внасяне на втечнен газ, който се оказа и на по-ниска цена. Вярно, количеството не е притеснително за Москва, но правителственото решение да вземе 20 процента дял от LNG терминала в Александруполис едва ли много им допада.
Истината е, че дали на руснаците и Путин им допадат Борисов и Петкова, не е особено важно. За тях има стратегическо значение само дали ще тръгне руски газ по южната дъга към Европа, както и да се казва потокът - турски или балкански. Сигурно ще го нарекат и на Борисов, ако премиерът успее да изиграе геостратегическите си ходове, както е започнал.    
Затова и руският посланик Макаров беше толкова дружелюбен в последното си изказване и към министър-председателя, и към енергийния ни министър. Той е наясно, че и двамата правят невъзможното, за да прокарат проекта, но този път по правилата - с всичките ангажименти по европейските директиви. И по новите отвъдокеански стратегически споразумения.
Дава си сметка, че ние не сме Сърбия, която разчита на Газпром да й построи трасето. И че на уловката на Вучич: "Ако имате нужда от експертна помощ заради забавянето, ние сме насреща", може да се хване някой балкански лидер, но не и Борисов. Не че нямаме нужда и от тръби, и от пари, и от експерти. Но тази игра вече я играхме и добре си научихме урока. Затова и газовите, и ядрените експерти, които идват у нас, са с билет от Вашингтон, а не от Белград.     

Няма как да сме щастливи, че Турция обра каймака

на транзитните такси, защото се разделихме със 110 милиона годишно. Но за разлика от южната ни съседка имаме запазено място на голямата маса в Брюксел и се понаучихме да искаме по начин, по който да не ни отказват. А и на европейците им омръзна да сме на картата само на бедността.
Българският интерес е колкото повече газ минава през страната, толкова повече пари да влизат в хазната. А е факт, че конкуренцията, която американците дипломатично наричат диверсификация, ще свали цените на синьото гориво, което всички чакаме отдавна.
За 10 години в политиката премиерът смени много приоритети. Но в последната си година от третия кабинет той ясно показа, че ще гони големия енергиен шлем - завършването на интерконектора с Гърция, пускането на Балкански поток и придвижването на процедурата за АЕЦ "Белене".

Министър Петкова обяви пътната карта

за всеки от тях.
"Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България ще промени изцяло облика на пазара на природен газ в региона и ще бъде гарант за енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа", казва Петкова.
Подписан е вече договорът с Гърция за ключови ангажименти и дейности по изграждане на междусистемната газова връзка, гарантиран е данъчният режим на газопровода за период от двадесет и пет години като част от финансовия модел на проекта. Интерконекторът се очаква да бъде въведен в търговска експлоатация през второто полугодие на 2020 г.
По отношение на Балкански поток Петкова заяви, че няма съмнение, че той ще се реализира до края на годината и че работата по строежа върви с пълна сила.
Целта на диверсифицирането на доставките е до до края на годината да получим 1,5 млрд.куб.м руски газ от Балкански поток, 1 милиард куб.м азерски, а 500 милиона куб.м - от втечнено гориво.
По отношение на "Белене" Петкова каза, че вече са получили потвърждение и от 5-те компании, които бяха определени в шортлистата за преговори.
Това са "Росатом" - Руска федерация, Си Ен Ен Си - Китай, Корейската хидро и атомна корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик". Последните две компании бяха включени в този списък, тъй като те заявиха последни желание за участие - "Фраматом" иска да достави системите за сигурност за проекта, а "Дженерал Електрик" - да участва в проекта с производство на турбини и друго оборудване.
По процедура сега следва запознаване с пълната документация и до 31 май се очаква фирмите да внесат обвързващи оферти за "Белене".
Имат ни доверие руските партньори, заяви Петкова по време на интервюто с Цветанка Ризова. Както обаче стана ясно в поредния политически двубой в държавата, въпросът с доверието търпи внезапни промени по различни причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай