Русия награди Самарджич и Въргала

Русия награди Самарджич и Въргала | StandartNews.com

София. Любиша Самарджич дойде от Белград с половин час по-рано, а Влади Въргала - от тук, но закъсня с 30 минути, за да си получат наградите от телекинофорума "Заедно". Така се пошегува преди вечер Владимир Ястреба, ръководител на направление "Кино" в Руския културен център, преди да бъдат връчени призовете на двамата актьори. Те ги спечелиха през септември, но не успяха да присъстват на феста в Ялта. Михаил Алексеев, един от експертите в журито, им ги поднесе лично. Той е и ръководител и на руския фонд за развитие на киното.

Любиша Самарджич спечели голямата награда заради филма си "Мирисът на дъжда на Балканите". В категория сценарий отличието беше присъдено на Владислав Карамфилов-Въргала за "Шменти капели". Алексеев се закачи с Въргала, че е бил номиниран и за гранд приза, но той отишъл при "маестрото" Любиша. На кинофорума за тези отличия са се борили общо 90 филма.

Лентата на Любиша разказва за еврейско семейство от Сараево между двете световни войни. Една от дъщерите им се влюбва в православен момък. "Аз априори съм против войната. Тя няма да донесе щастие на никого. Най-важно от всичко е любовта. Двама военни полицаи похлопаха на моята врата през 1999-а и искаха да мобилизират сина ми да отиде и да се бори срещу онези, с които досега е живял. Не приех това. И тогава реших да направя продуцентска компания с близките ми и да произвеждаме филми, които ще ни представят като честни и нормални хора. Така направих "Небесна къща" за бомбардирането на Белград и в Москва взех награда за това. Без любов, хора, няма щастие!", сподели Самарджич. И добави: "Киното обаче изпуска главната си роля на помирител, както и телевизията, която вече стана твърде комерсиална и банална. За съжаление това се пренася на улицата и при младите хора опростеното мислене все повече взима връх".

Филмът на Въргала на руски е преведен като операция "Лохотрон". "Извинете за закъснението, но вие, Любиша, още не сте в Европейския съюз, когато влезете, и ти няма да имаш време да идваш навреме", пошегува се Въргала. "И аз подобно на Любиша разбрах, че когато искаш да кажеш нещо, трябва да намериш начин да го реализираш. Успях благодарение на това, че вярвах в нещата, които разказва този филм. И хората го разбраха. Всяка една награда е една сълза, защото събужда в мен умиление", добави още актьорът режисьор. Лентата на Влади е била много виско оценена и всички били впечатлени от дълбокия анализ на соцепохата и начина, по който го е поднесъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай